Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Premiér Eduard Heger v Ranných novinách TV JOJ: Nikdy sme neboli tak chránení ako teraz
Zdielať na

Premiér Eduard Heger v Ranných novinách TV JOJ: Nikdy sme neboli tak chránení ako teraz

BRATISLAVA / Do relácie Ranné noviny TV JOJ prišiel premiér Eduard Heger. Okrem iného, znegoval ruskú informáciu o tom, že by Rusi zničili našu darovanú S-300. Spoločne s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyen a šéform európskej diplomacie Josepom Borrellom navštívil v piatok Ukrajinu aj náš premiér Eduard Heger. Viac o ceste povedal v Ranných novinách.

Heger: Bolo to silné, vidieť tú bezbrannosť ľudí

Spoločne s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyen a šéform európskej diplomacie Josepom Borrellom dorazil v piatok na Ukrajinu náš premiér Eduard Heger. Dnes už je v Ranných novinách, aby nám o ceste k našim východným susedom povedal viac. "Je to strašné, práve pred príchodom sme sa dozvedeli o útoku na stanicu. Bolo to silné, ten príchod na stanicu v Kyjeve, vidieť tú bezbrannosť ľudí. Lebo my sme mali ochranu, aj z fotiek ste videli, ale tí ľudia, oni idú do práce, bezbranní, a nevedia, kedy na nich môže tá bomba spadnúť," opísal pocity, s akými prichádzal premiér na Ukrajinu. 

Premiér v Buči: Mier nie je samozrejmosť

"Zobrali nás krátko po príchode aj do Buče. Tá cesta trvá približne hodinu a počas nej prechádzate mestom a vidíte jednotlivé tie časti, zničené cesty, autá zhorené uprostred cesty a nemali ich možnosť odpratať. Vidíte zničené domy, ktoré sú či už vypálené alebo vystrieľané, zbombardované," konštatoval premiér. Rozprával aj o konkrétnych prípadoch, kedy Rusi zabili otca, matku aj deti. "Hodili ich na kopu a spálili. Toto sme videli na fotkách, ale keď ste na tom mieste, zrazu to na vás tak doľahne, uvedomíte si, že toto dnes v 21. storočí? Chceme žiť mier a za dverami máme takéto zverstvá," povedal premiér. Podľa neho ale bolo najsilnejšie miesto pri masovom hrobe, kde bolo vidieť vrecia s ľuďmi, ktorých vybrali z masového hrobu, aby ich mohli pochovať. "Bolo to silné v tom, že si uvedomíte, že mier nie je samozrejmosť."

Okrem darovania protivzdušného systému prišiel Eduard Heger na Ukrajinu aj s ďalšou pomocou. "Veľmi dôležitá pomoc, za ktorú boli vďační, bola európska perspektíva," uviedol premiér. Objavili sa informácie, že práve systém S-300 zo Slovenska Rusi zničili. "Nie je to pravda. Je to len propaganda, ktorá chce šíriť umelý strach," vyjadril sa k výrokom Eduard Heger. 

​Heger: S-300 by sme už nevedeli servisovať

Slovensko darovalo Ukrajine systém protivzdušnej obrany S-300, v akom stave funkčnosti je a aká je jeho zostatková cena vysvetlil premiér. "Po konflikte s Ruskom by sme už aj tak nedokázali dostávať nové diely na servisovanie tohto stroja. V podstate už dosluhoval a takto sme ho darovali, aby ho ešte mohli využiť." reagoval premiér. Tento systém dokázal ochrániť dve jadrové elektrárne a Bratislavu. Ostatné časti Slovenska neboli doteraz nijako chránené. "Znamená to pre nich veľa, pretože aj Zelenskyj povedal, že je to obrovská pomoc a zachráni to niekoľko ľudí," doplnil premiér Heger. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy