Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zabudnite na zdravšie jedlá v školskej jedálni, rozpočet je obmedzený
Zdielať na

Zabudnite na zdravšie jedlá v školskej jedálni, rozpočet je obmedzený

BRATISLAVA / Šaláty v školských jedálňach sa môžu stať nedostupným luxusom. Školskí kuchári totiž musia variť tak, aby sa zmestili do predpísaného limitu. Keďže ceny prudko rastú, musia zvažovať, čo kúpiť, aby to bolo lacnejšie. Môže sa teda stať, že kvalitné a zdravé potraviny sa v školských jedálnych lístkoch stanú vzácnosťou.

Navštívili sme školskú jedáleň, kde sa deti mohli raz za dva týždne tešiť na čerstvého lososa či teľacinu. Teraz je to už len raz za šesť týždňov. 

"V prípade, že sa neupravia možnosti na tie finančné pásma," vraví Tomáš Ruc, vedúci školskej jedálne v ZŠ Javorová alej, "tak budeme nútení nakupovať mrazené suroviny, či skôr lacnejšiu verziu. Vidíme obrovský rozdiel v tom, či deťom ponúknete rybaciu polievku z mrazeného filé, alebo nakupujete čerstvú rybu priamo od dodávateľa."

Ministerstvo školstva určuje tri finančné pásma na nákup potravín na jedno jedlo podľa veku. Hoci sú v treťom pásme, ani to im nestačí, aby mohli nakupovať tak kvalitné veci ako doteraz. Nárast cien sa dotkol takmer všetkých surovín, ktoré nakupujú.

"Príklady vidíme na masle, kde rozdiel december-január je nárast cien o viac ako 30 percent," hovorí Tomáš Ruc. "Pri mäsových komoditách sme tiež na úrovni 20-30 percent."

Jedno z možností je aj zrušiť napríklad dennú ponuku šalátov, na ktorú si už deti zvykli.

Minister vie o potrebe navýšenia a navrhuje dokonca rozšírenie až na päť pásiem.

"Pásma sú nachystané, aj navýšené, bola to ročná robota," vraví minister školstva Branislav Gröhling. "Tento krok ale nechceme urobiť bez toho, aby sme neposkytli školám, respektíve rodičom zvýšenú dotáciu na obedy. O tomto debatujeme aj s pánom ministrom Krajniakom." Ten povedal: "Ak spoločne nájdeme na to zdroje, tak ja to určite podporím."

Je to však otázka pár mesiacov. Pritom ceny sú vyššie už dnes a to sa ešte čaká na to, ako porastú náklady kvôli cenám energií. Podľa vedúceho jedálne by teraz pomohlo aspoň pár centové no okamžité zvýšenie limitov.

Dlhodobá snaha o vylepšenie školskej stravy smerom k čo najzdravšej strave je momentálne vážne ohrozená:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy