Polojasno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Policajné psy v bojnickej zoo: Na cvičení hľadali zbrane, drogy a výbušniny
Zdielať na

Policajné psy v bojnickej zoo: Na cvičení hľadali zbrane, drogy a výbušniny

BOJNICE / Do bojnickej zoo smerovali všetci prievidzskí policajní psovodi. Ich štvornohí kolegovia tam hľadali zbrane, drogy a výbušniny. Našťastie išlo len o cvičenie. Nebezpečné látky psy, v takýchto neznámych a náročných podmienkach, ešte nehľadali.

Psovodi nastražili vzorky priamo ku zvieratám, nájsť ich nebolo pre psy vôbec jednoduché. "Budú to mať veľmi náročné, sú tu rôzne zvuky, pachy. Bude to namáhavé," vyjadril sa Juraj Linhart, vedúci oddelenia služobnej kynológie, OR PZ v Prievidzi. Psovodi im v areáli ukryli vzorky drog, výbušnín, či strelných zbraní. Medzi exotickými zvieratami cvičili prvýkrát. "Pes môže spanikáriť a nič neurobiť," dodal Juraj Linhart.

Zvedaví boli aj na to, ako si bude počínať ich najnovšia posila, pes Kolin. "Je to ročný psík, policajtom je sedem dní. Je to veľmi ťažké, lebo nikdy sa nestretol s exotickými pachmi," dodala psovodka Lucia Kolenčíková. Psy hľadali vzorky medzi korytnačkami, papagájmi a pozorne ich sledovali aj surikaty. "Surikaty boli prekvapené, čo to prišlo," vyjadrila sa Andrea Klasová z Národnej zoo Bojnice. "Určite sme im oživili bežný stereotyp dňa," dodal Linhart.

Psy nakoniec našli všetky nastražené vzorky a doteraz neznáme pachy či zvuky, ich nerozladili. "Nikdy nevieme, kde pôjdeme hľadať, takže čím viac toho psy zažijú, tým je lepšie. Tréning v zoo je na to výborný," dodala psovodka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy