Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Heger cestuje za Zelenskym. V rámci pomoci mu chce ponúknuť aj expertov na vyšetrovanie vojnových zločinov
Zdielať na

Heger cestuje za Zelenskym. V rámci pomoci mu chce ponúknuť aj expertov na vyšetrovanie vojnových zločinov

BRATISLAVA / Premiér Eduard Heger do Kyjeva pôjde. Rozhodol sa, že predsa len pocestuje. Tentoraz však nie v spoločnosti premiérov, ale šéfky európskej komisie. Ukrajinskému prezidentovi Zelenskému chce ponúknuť pomoc. Napríklad pri vyšetrovaní vojnových zločinov. Akú nekonkretizoval

"Čas už nevrátim. Je mi ľúto, že som niektorých sklamal," povedal premiér Eduard Heger po tom, čo prvýkrát nešiel na stretnutie s ukrajinským prezidentom Zelenskym. Teraz je to však inak. Premiér Heger balí kufre a predsa len do Kyjeva cestuje. Sám ale hovorí, že takýmto spôsobom si nejde naprávať svoju reputáciu.

"Tam nejdem si teraz naprávať nejaké renomé," povedal premiér. Premiér hovorí o tom, že ponuku na túto cestu dostal a prijal od Ursuly von der Layen. Tvrdí však, že má svoju agendu a dostatok času na to, aby s ňou oboznámil prezidenta Volodymyra Zelenského.

"Ponúknem prezidentovi Zelenskému tím našich odborníkov na vyšetrovanie vojnových zločinov ruskej armády v Buči," povedal Heger. Dodal ale, že detaily ohľadom toho, o akých konkrétnych odborníkov sa jedná, nemá.

Premiér ani jeho okolie hovoriť o podrobnostiach cesty nechce z bezpečnostných dôvodov. V čase jeho predchádzajúcej ne-cesty bola podľa vtedajších vyjadrení šéfa rezortu obrany situácia mimoriadne nebezpečná a tajné služby ju vraj premiérovi neodporučili.

"My máme veľmi kvalifikovaného ministra obrany. To čo povie, môžte tomu veriť," odpovedal premiér na otázku ohľadom bezpečnostného rizika.

Premiér podľa vlastných slov strach nemá. Aj keď priznáva, že v bezpečnostnom výstroji ešte na pracovnom stretnutí nesedel. "Nie, nešiel som na pracovnú cestu v nepriestrelnej veste. Čo je práve ten paradox tejto doby," povedal s úsmevom na tvári.

Tak, ako po poslednej neuskutočnenej ceste premiéra to vyzerá tak, že kritike sa nevyhne ani pri tejto aktuálnej. Opozícia svoje slovné zbrane nabíja už teraz.

"Už radšej mal zostať doma. Takto si myslím sa z neho budú smiať všetci tí, ktorí ho kritizovali prvýkrát, keď pustil do gatí a nešiel tam," vyjadril sa predseda strany Hlas-SD, Peter Pellegrini.

Premiér však na to nehľadí a ide si za svojím. Verí, že sa bezpečne vráti spolu s vyrokovanými výsledkami. "Všetci si prajeme, aby tá cesta dopadla dobre. A to je asi to najdôležitejšie," dodal Heger.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy