Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Prezidentka privítala starostu Melitopolu a ukrajinské poslankyne
Zdielať na

Prezidentka privítala starostu Melitopolu a ukrajinské poslankyne

BRATISLAVA / "Príďte do Bratislavy a hovorte o tom, ako Ukrajina bojuje a ako jej vieme pomôcť". Takto znela SMS správa, vďaka ktorej sa asi pred týždňom zrodila návšteva poslankýň ukrajinského parlamentu a starostu Melitopoľu u nás. Všetky dnešné rokovania s najvyššími slovenskými predstaviteľmi sa začali tým istým slovom.

"Ďakujeme pekne," poslankyne ukrajinského parlamentu týmito slovami ocenili pomoc Slovenska ich krajine i pomoc ľuďom, ktorí z Ukrajiny ušli k nám.

"Vieme, že Slovensko sa o nich postaralo veľmi dobre," povedala poslankyňa Maria Mezentseva. No vedia aj to, že Ukrajinci by sa napriek tomu najradšej čím skôr vrátili domov. Aj keď mnohé o svoje domovy definitívne prišli. "V mojom meste v súčasnosti nie sú lieky, základné potraviny, nie je takmer nič, čo potrebuje pre bežné a spokojné fungovanie," uviedol starosta mesta Melitopoľu, Ivan Fedorov. Aj preto sa na všetkých dnešných rokovaniach opakovala veta odsudzujúca inváziu Ruska na Ukrajinu. "Slovensko odsudzuje túto ruskú agresiu na Ukrajine," povedal premiér Eduard Heger. "Ukrajina sa nikdy nevzdá, a nevzdá sa ani svojho územia a ani svojej zvrchovanosti," odkázala všetkým poslankyňa Olena KhomenkoHrdosť na svoju krajinu vyjadrili ukrajinskí hostia tak svojím oblečením ako aj tým, že sa po Bratislave presúvali v autách vo farbe, v akých napr. aj ich prezident Zelenskyj denno-denne prehovára k Ukrajincom. "To je symbolické, to je pravda. Používame zelenú farbu lebo to je farba bojovníkov," vysvetlil ukrajinský veľvyslanec na Slovensku, Jurij Muška.

Kolotoč popoludňajších rokovaní s najvyššími predstaviteľmi Slovenska ukončili poslankyne ukrajinského parlamentu na ministerstve zahraničných vecí. Tak ako v predchádzajúcich prípadoch, aj tam sa rokovalo za zatvorenými dverami. "Keď zomierajú ľudia vždy je ešte priestor na pomoc," povedal štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus. Napríklad aj pri podpore vstupu Ukrajiny do Európskej únie. "My navrhujeme, aby sa Ukrajina čo najskôr stala kandidátskou krajinou, a aby ešte počas tohto kandidátskeho štatútu, kým budú rokovať o plnom členstve, získali čo najviac výhod, ktoré dnes Európska únia ponúka," a ktoré pri obnovovaní zničenej krajiny budú veľmi potrebovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy