Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Škôlkam a školám v Bratislave a okolí hrozí od septembra kolaps
Zdielať na

Škôlkam a školám v Bratislave a okolí hrozí od septembra kolaps

BRATISLAVA / Materským školám a školám v Bratislave a okolí hrozí od septembra kolaps. Varujú ich zriaďovatelia v bratislavských satelitných obciach. Očakávajú, že donedávna veľmi vypuklý problém môže ešte zhoršiť ukrajinská kríza a množstvo ďalších mamičiek s deťmi utekajúcimi pred vojnou. Ministerstvo školstva pritom zverejnilo register voľných miest vhodných pre ukrajinské deti na školách.

Školy a škôlky v Bratislavskom kraji bijú na poplach. Desiatky detí budú musieť od septembra zostať doma. Dopyt po vzdelaní totiž ďaleko prevyšuje možné kapacity. "Možno troj, štvorročné deti sa vôbec nedostanú do materskej školy a je to cca 200 detí," konštatovala riaditeľka materskej školy v Bernolákove Andrea Oberta. "Evidujeme 292 detí. Do materskej školy môžeme prijať 60," uviedol starosta obce Most pri Bratislave František Mastný.

Ich kapacity sú naplnené do posledného miesta. Upozorňujú na to dlhodobo - no neúspešne. September je síce ešte v nedohľadne, no rodičia škôlkarov sa už dnes musia učiť, ako to zvládnuť. Toto je aj prípad pani Zuzany z Bernolákova. Kvôli nedostatočným škôlkarským kapacitám musí chodiť do práce so svojimi deťmi. Zuzana Mazáčková pomáha v rodinnej vývarovni. Počas obedov rozváža obedy v okolitých dedinách. Spoločnosť jej robí ročná Anička. O niečo staršia škôlkarka ich zatiaľ čaká v maminej práci. "Deti majú byť medzi svojimi, hrať sa a socializovať sa. A takto v tej robote. Ja sa naháňam, musím ich mať so sebou," povedala pracujúca mamička na materskej dovolenke Zuzana Mazáčková. 

Už aj tak mimoriadne vypuklý problém umocňuje situácia na Ukrajine

Prevažnú väčšinu na Slovensku registrovaných vojnových utečencov tvoria ženy a ich deti. Ženy chcú pracovať, deti sa vzdelávať. Podstatnou otázkou v tejto situácii ostáva, kde? "Keď sa nezačne niečo a nebude postavené niečo v rámci septembra, tak oni nevedia, kde dajú naše deti slovenské a plus ešte deti ukrajinské," povedala expertka na školstvo a školský systém Soňa Hanzlovičová. A práve to môže byť do budúcna ešte väčší problém. Nie len školský, ale celospoločenský. V relácii Analýzy na Hrane na to upozornil zástupca ZMOSU. "Ak dáme do systému viac 5 - ročných detí, tak ešte viac trojročných a štvorročných dáme preč na druhú koľaj. To už môže byť aj problém z hľadiska krivdy ľudí, ktorí povedia, však cudzím pomáhate a to moje sa stále nedostalo na rad. A to môže byť vážny problém, ktorý vytvorí sociálne napätie," povedal Michal Kaliňák zo ZMOS. Riešením by mohlo byť lepšie financovanie samospráv v tomto smere. No opäť sa aj tu spomína výraz improvizácia. "Minister financií namiesto toho, aby uvoľňoval nejaké financie pre samosprávu, naopak nám uťahuje kohútiky," reagoval starosta Hlohovca Miroslav Kollár. "V tejto chvíli jediná možnosť je improvizovať a to nám ide v týchto krízových situáciách dobre," vyjadril sa Michal Kaliňák. Ministerstvo školstva chystá špeciálny plán. "Pripravujeme samostatný plán, čo sa týka materských škôl, ale to vám budeme ešte prezentovať," povedal minister školstva Branislav Gröhling. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy