Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Štyri deti predávkované paracetamolom za jediný týždeň. Zrejme nejde o náhodu
Zdielať na

Štyri deti predávkované paracetamolom za jediný týždeň. Zrejme nejde o náhodu

BRATISLAVA / Sociálnymi sieťami sa často šíria doslova nebezpečné výzvy. Lekári varujú, že aj voľno-predajný liek môže trvalo poškodiť pečeň. Dnes ale nedokážu určiť, či intoxikácia štyroch tínedžerov liekmi bola náhoda alebo nie. Psychológovia vysvetľujú, ako o liekoch správne komunikovať s deťmi.

Príznakom je nevoľnosť, ale aj strata vedomia

Počas minulého týždňa prijali na urgentnom príjme prijali štyri deti úmyselne intoxikované paracetamolom. "Tri deti, ktoré užili toxickú dávku lieku museli byť hospitalizované, jedno dieťa bolo po liečbe na expektačných lôžkach odoslané do domácej starostlivosti," hovorkyňa Národného ústavu dýchacích chorôb Dana Kamenická. 

Príznaky sú nevoľnosť a v najhoršom prípade až zmena vedomia, čo ale nebol prípad týchto detí. "Tie deti došli v stave, ktorý nebol spojený so závažnou zmenou vedomia, niektoré nám spontánne povedali, aké lieky pojedli a v akom množstve kedy," povedal primár urgentného príjmu Marcel Brenner. V Británii pred 7 rokmi riešili nebezpečnú výzvu šíriacu sa medzi teenagermi, kedy deti požívali vyššie dávky takýchto liekov.

Za všetkým môže byť výzva na sociálnych sieťach

Slovenskí lekári motív detí nepoznajú. "Ťažko povedať, či je to náhoda. V každom prípade je to súbeh nejakej pohnútky u toho mladého človeka dostupnosti tohto lieku a vnímavosti na takýto úmysel," vyjadril sa primár Brenner. "Naši psychológovia, ktorí pôsobia na sociálnych sieťach tak tí si v posledných týždňoch všimli používanie hashtagu, ktorý sa spája s paracetamolovou výzvou," konštatoval psychológ a riaditeľ občianskeho združenia IPČKO Marek Madro. Deti totiž chcú byť súčasťou určitej komunity. "Nevedia ale, najmä v tom citlivom veku, z pohľadu vývinovej psychológie tie riziká," konštatoval Madro. Psychológ rodičom radí, aby nešli na nimi radami, ale pýtajte sa na ich svet. "Že či poznajú takéto výzvy, čo si o nich myslia. Práve kvôli tomu, že to vyvoláva v tých mladých ľuďoch pocit bezpečia a istoty, že dospelí majú záujem o ich svet," povedal psychológ Madro. 

Až 200 prípadov ročne

"Paracetamol patrí medzi najčastejšie konzultované liečivá v toxikologickom centre. Ročne zaznamenávame asi 200 prípadov predávkovania," informovala Blažena Cagáňová z Národného toxikologického informačného centra. Najčastejšie ide o neúmyselné predávkovanie. V oboch prípadoch ale môže prísť k poškodeniu pečene.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy