Zatiahnuté
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Poslancom opäť zmrazia platy
Zdielať na

Poslancom opäť zmrazia platy

Zdroj: SITA/Tomáš Benedikovič

Poslancom sa zrejme ani v budúcom roku nebudú valorizovať platy

Vyplýva to z pozmeňovacieho návrhu poslankyne za Smer-SD Jany Laššákovej, ktorý predložila k novele zákona o dani z príjmov. Poslanci o návrhu rozhodnú pri hlasovaní zajtra o jedenástej.

Zmrazenie platov poslancov a iných ústavných činiteľov v tomto roku malo priniesť úsporu asi 12 miliónov Sk (398.327 eur). Ako vtedy pripustila Laššáková, dôvodom pre takýto krok neboli primárne ekonomické príčiny, ale solidarita v čase finančnej krízy.

Podľa aktuálne platnej právnej úpravy člen vlády Slovenskej republiky dostáva plat vo výške 1,5-násobku platu poslanca mesačne a začína ho poberať prvým dňom mesiaca, v ktorom zložil ústavou predpísaný sľub. Poslancovi NR SR patrí plat vo výške trojnásobku priemernej nominálnej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve za predchádzajúci kalendárny rok.

Poslancovi okrem toho patria aj tzv. paušálne náhrady. Ide napr. o diéty a náhrady ďalších výdavkov spojených s výkonom jeho funkcie či náhradu za ubytovanie v preukázanej výške, ak cestu vykonal v súvislosti s výkonom poslaneckej funkcie. Zároveň môže bezplatne používať prostriedky verejnej hromadnej dopravy a lietadlá verejnej leteckej dopravy na cestu tam a späť, napr. pri cestách na schôdze parlamentu NR SR a jej výborov.

Zdielať na