Polojasno
22°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Sú na Slovensku ruskí špióni?
Zdielať na

Sú na Slovensku ruskí špióni?

BRATISLAVA / Na Slovensku stále pôsobia ruskí špióni. Pre televíziu JOJ to potvrdil riaditeľ Slovenskej informačnej služby. S touto informáciou prichádza v čase, keď naši susedia v Poľsku vyhostili 40 diplomatov. Aj slovenská diplomacia je pripravená konať.

"Príslušníci často využívajú diplomatické krytie. Môžeme konštatovať, že aj na Slovensku takých máme," povedal riaditeľ Slovenskej informačnej služby Michal Aláč. Slovenskí tajní agenti sa v poslednom čase sťažovať na nedostatok práce nemôžu. Asi najviac ich momentálne zamestnávajú ruskí špióni. "Dochádza ako vidíte k vyhosťovaniu nejakých diplomatov. Kontinuálne bolo vyhostených už 9, ktorí vykonávali svoju činnosť zrejme nie v súlade s Viedenským dohovorom," uviedol Aláč. 

Vyhosťovať začali aj v Poľsku

Ruskí agenti a diplomati v jednom si v Poľsku zrejme budú musieť na odvoz pripraviť celý autobus. "Vnútorná bezpečnostná agentúra pripravila správu, v ktorej identifikovala 45 ľudí pracujúcich v Poľsku pod diplomatickým krytím. Išlo o ľudí, ktorí tu pracovali v rámci diplomatického štatútu, no de facto vykonávali spravodajskú činnosť proti Poľsku," informoval hovorca poľskej spravodajskej služby Stanislav Zarin.

​Slovensko nateraz k podobnému kroku nepristupuje. Aspoň podľa oficiálneho stanoviska rezortu zahraničia. "Akonáhle my budeme vidieť, že príslušníci ruskej diplomatickej misie nekonajú v súlade s dohovormi, tak sa zariadime," povedal minister zahraničných vecí Ivan Korčok. Akúkoľvek diplomaciu hodil za hlavu poslanec a šéf výboru na kontrolu vojenského spravodajstva Juraj Krúpa a vo svojich vyjadreniach bol oveľa tvrdší. "Dúfam, že ich všetkých vyhostíme. Ja by som išiel po vzore kadekoho, kto ich vyhostí. Všetci sú to špióni," reagoval poslanec Juraj Krúpa. Debatu o vyhostení ruských diplomatov zo Slovenska okrem vojny na Ukrajine ešte viac umocňuje kauza odhalenia práce ruských špiónov u nás, ktorá prepukla minulý týždeň. Aj preto sa podľa bývalého veľvyslanca pri NATO už dnes nemôžeme na ich prácu len tak nečinne prizerať. "Vzhľadom na to, že nás Rusko už otvorene označuje za nepriateľa, vzhľadom na to, že už teraz kladie požiadavky sa vzdať rôznych práv. Je čas nie na monitorovanie sietí, ale na rozbitie tých špionážnych sietí tu, obzvlášť keď vieme, akú špinavú prácu robia," povedal poslanec Tomáš Valášek. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy