Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Majetky ruských oligarchov: Aké má prepojenie na Slovensko človek blízky Putinovi?
Zdielať na

Majetky ruských oligarchov: Aké má prepojenie na Slovensko človek blízky Putinovi?

BRATISLAVA / V pondelok, 21. marca, vydalo Investigatívne centrum Jána Kuciaka článok o ruských oligarchoch a ich presahoch na Slovensko. Podrobne sa v článku zamerali na jedného konkrétneho ruského oligarchu Olega Deripaska. Aké má presahy na Slovensko o tom sme sa rozprávali v ranných novinách TV JOJ s Tomášom Madleňákom z Investigatívneho centra Jána Kuciaka.

Článok zverejnilo Investigatívne centrum Jána Kuciaka. 

Kto je Oleg Deripaska?

Oleg Deripaska sa priženil do rodiny bývalého prezidenta Ruskej ederácie Borisa Nikolajeviča Jeľcina. Je to jeden z prvých oligarchov. Po výmene prezidenta Jeľcina sa pridal k Vladimirovi Putinovi. "Je to človek, ktorý financuje Putina," hovorí Madleňák. Je označovaný za obľúbeného priemyselníka Putina. Zbohatol najmä na metalurgii a víťazne vyšiel z hliníkových vojen, čo boli "mafiánske prestrelky" o hliníkové závody. 

Investigatívne centrum Jána Kuciaka čerpalo zo zoznamu oligarchov, ktorý zverejnila nadácia opozičného politika Alexeja Navaľného. Zoznam obsahuje 35 mien. "Zatiaľ sme aktíva na Slovensku našli iba u Olega Deripasku," tvrdí Madleňák. Aktuálne je zverejnených 11 mien, zoznám nájdete TU. 

Aké má Deripaska prepojenia na Slovensko? 

Oleg Deripaska je vlastníkom vyše štvrtinového podielu v stavebnom gigante Strabag. Jedná sa o rakúsku firmu, v ktorej vyše 25% vlastní cyperská schránka. Keďže Strabag podniká aj na Slovensku, tak investigatívne centrum v slovenskom registri verejného sektora zistilo, že za cyperskou schránkou stojí Deripaska. V minulosti vlastnil 100 percent, aktuálne Strabag tvrdí, že je to menej ako 50 percent cyperskej schránky, otázne je, kto vlastní zvyšných 50 percent. 

Strabag tvrdí, že sa snaží Deripasku dostať zo zoznamu spolumajiteľov. "Oni sa tým netaja, nepovedali mi to úplne na rovinu, ale z vyjadrení ostatných akcionárov, teda rakúskej rodiny, ktorá Strabag založila, je zjavné, že sa ho snažia zbaviť. Vo svojich vyhláseniach nám napísali, že im to nedovoľujú zákony a že je potrebné, aby zasiahla rakúska vláda ale aj Európska únia," hovorí Madleňák.

Sankcie na Deripasku 

Na Deripasku už uvalili sankcie v USA, Kanade, Británii, ale v Európskej únií zatiaľ nie. "Ja tomu celkom nerozumiem," hovorí Madleňák, podľa ktorého sú za tým isté ekonomicko-politické dôvody, o ktorých verejne rozprávať nechce. 

Podľa prepočtov investigatívneho centra, Deripaska získal zo štátnych zákaziek na Slovensku skoro dve miliardy eur. "Teda z peňazí, ktoré sme my ako daňoví poplatníci tomuto štátu zaplatili, prípadne z eurofondov. Aj z týchto peňazí potom Strabag vypláca dividendy aj Deripaskovi, podľa mojich počtov od roku 2014 do roku 2020, v čistom Deripaska zarobil skoro 200 miliónov eur," hovorí Madleňák.

Aj slovenská vláda mení pre Deripasku zákon. Zmenou zákona o verejnom obstarávaní môže ruským oligarchom zobrať biznis. "Budeme sa sústrediť aj na zvyšných oligarchov, budeme zisťovať, či niečo nevlastnia aj na Slovensku," hovorí Madleňák. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy