Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Patriot je už na Slovensku. Aký je rozdiel medzi ním a S-300?
Zdielať na

Patriot je už na Slovensku. Aký je rozdiel medzi ním a S-300?

SLIAČ / Patriot je už na Slovensku. Po našich diaľniciach sa už v noci presúvali vojenské nákladné autá prepravujúce tento obranný systém. No a v týchto chvíľach je zložený na letisku na Sliači. Obranný systém Patriot nám dočasne poskytlo Nemecko a Holandsko.

Časť systému je už na Slovensku, dorazil na vojenské letisko na Sliači. "Jedná sa o tri batérie, každá má po 30 vozidiel, na plochu SR je to postačujúce," konštatoval poslanec Peter Pčolinský. "Je to drahý systém, ktorý nám požičali a bude nás chrániť," doplnil Andrej Stančík. 

Technika prichádzala na Slovensko priebežne už od soboty, 19. marca.. Na základňu na Sliači prišli pred šiestou večer. "Ďalšie priestory nasadenia sú aktuálne konzultované tak, aby ochranný dáždnik pokrýval čo najväčšie územie Slovenska," uviedla hovorkyňa ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková. Samotnú základňu sme nakrútiť nemohli, keďže v tejto dobe platí zákaz nakrúcať vojenské objekty. Podľa ministerstva obrany nemá byť Patriot náhradou za starý ruský systém S-300. Zhoda na tom, či protivzdušný ochranný systém S-300 poslať na Ukrajinu zatiaľ nepanuje ani medzi vládnymi politikmi. Podporili by to iba ak by sme mali trvalú náhradu západným systémom.

Čo je Patriot?

O konkurenčných systémoch protivzdušnej obrany S -300 a Patriot sa nehovorí len v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Dôležitou témou je tiež budúcnosť obrany našej krajiny. Zisťovali sme preto, aký je medzi systémami rozdiel, a ktorý z nich je pre Slovensko vhodnejší. Slovenský vzdušný priestor už dlhé roky chráni sovietsky protilietadlový systém S- 300. Slovensko je pritom jednou z troch krajín severoatlantickej aliancie, ktoré tento systém využívajú:

  • Ide o klasický protilietadlový systém
  • Dokáže sledovať a zostreliť viacero cieľov súčasne
  • Do výzbroje bol zavedený koncom 70. rokov a to len krátko pred zavedením systému Patriot
  • Na zostrelenie balistických rakiet má ale podľa bezpečnostného analytika len obmedzené schopnosti. Porovnať by sme ho mohli s prvými verziami Patriota.

Na druhej strane systém Patriot, ktorý doviezli na Slovensko holandskí a nemeckí vojaci je špeciálne konštruovaný ako protiraketový prostriedok. Má ísť o najnovšiu verziu. Má ísť teda o modernejší prostriedok. Zásadným problémom je aj to, že systém S300 vie slovenská armáda len udržiavať, nie modernizovať.

Porovnať dostrel týchto systémov je podľa analytika komplikované. Vysoko letiace ciele mali dokázať zničiť na vzdialenosť 150 až 160 kilometrov. Na druhej strane Patriot využíva aj strely proti balistickým raketám a to s dostrelom až 35 km.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy