Polojasno
22°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Zúfalých utečencov prijala riaditeľka strednej odbornej školy. Pomáhali i pedagógovia
Zdielať na

Zúfalých utečencov prijala riaditeľka strednej odbornej školy. Pomáhali i pedagógovia

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ / Len v tom, čo si na seba stihli rýchlo obliecť, sa niekoľko dní skrývali v pivniciach. Hladní, smädní a vystrašení, po dlhej ceste dorazili k nám na Slovensko. Zúfalých utečencov prijala aj riaditeľka Strednej odbornej školy polytechnickej v Liptovskom Mikuláši. V ubytovacom zariadení, našlo domov 40 detí a 60 dospelých Ukrajincov.

"Učiteľky nám pomáhali ubytovať nás, prišli sme neskoro večer," vysvetlil Vladimír z Ukrajiny. Riaditeľka prijala 100 odídencov s tým, že ich dokáže len ubytovať. Variť sa nedá, lebo nemajú k dispozícii funkčnú kuchyňu. Nepedagogický aj pedagogický personál školy, sa aj napriek tomu snažil, aby Ukrajinci mali trikrát denne stravu. "Oni chceli tú večeru, no dobrovoľníci nám zlyhali hneď na prvú večeru. Povedali, že urobia balíčky, o štvrtej sme volali, kedy prídu, no vraj, že nestíhajú, že sa musíte zariadiť sami. Tak my sme ešte o pol piatej išli na nákupy," vysvetlila riaditeľka Renáta Benikovská.

Riaditeľka školy mimo kameru povedala, že deti prišli až tak hladné, že dokonca niektorým prišlo po najedení zle. Školský personál je skoro ráno pred vyučovaním v škole, aby pripravil pre 100 Ukrajincov raňajky a večer zas suché večere. Hospodár školy, Ukrajincov vozil na školskom aute na cudzineckú políciu v Ružomberku a aj dovážal obedy. Teplé obedy zabezpečuje škola zo svojich peňazí. Obedy stoja denne 450 eur. Vo veľkej miere začínajú pomáhať aj dobrovoľníci. "Všetky náklady, ktoré súvisia s utečencami, budú preplatené okresnými úradmi, v zmysle príkazu na vecné plnenie, teda 7 eur za stravu a 7 eur za ubytovanie. Vieme, že sú to pri veľmi dobrej vôli zvládnuteľné náklady," vysvetlila predsedníčka ŽSK, Erika Jurinová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy