Zatiahnuté
20°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Účelové centrum v Gabčíkove je skoro plné. Najmladším obyvateľom je len 14-dňový chlapček
Zdielať na

Účelové centrum v Gabčíkove je skoro plné. Najmladším obyvateľom je len 14-dňový chlapček

GABČÍKOVO / Kapacita 700 postelí v bývalej robotníckej ubytovni v Gabčíkove je takmer naplnená. Najstaršieho 93-ročného utečenca z Ukrajiny tam prichýlili len nedávno. Prišiel s manželkou. Najmladším obyvateľom je len 14-dňový chlapček.

"Ako sme išli v tom autobuse, začali dcére pôrodné bolesti, dali nás do policajného auta a zobrali do nemocnice," povedala Ina, babička malého Milana. Najmladším obyvateľom účelového zariadenia v Gabčíkove je len dvojtýždňový Milanko. Chlapček sa narodil v dunajskostredskej nemocnici, z ktorej nešiel domov, ale do účelového zariadenia pre utečencov. Milankova mama, jej 4 mladší súrodenci a čerstvá babka utiekli spred vojny na Ukrajine. "Pomáha mi mama, radí mi, ukazuje, tak sa učím, staráme sa o chlapčeka," uviedla Ina. 

Mama Ina mala pre synčeka vybrané pôvodne úplne iné meno. "Chcela som Michajel, ale v nemocnici povedali, že nemôžu dať dokumenty, tak bude Milan, páči sa mi to meno," uviedla Ina. Milankov otec zostal na Ukrajine, nepustili ho cez hranicu, o tom, že má syna vie, ale viac informácií sa k nemu nedostáva. "Nehovorím s ním, nemám telefón," povedala Ina. 

Najmladšieho obyvateľa zariadenia čakala kompletná detská výbavička, postieľka, kočík i plienky. Babka Ina ďakovala dobrým ľuďom, ktorí sa o nich starajú. "Ku dnešnému dňu evidujeme 634 osôb, z toho 250 detí do 18 rokov, každý deň prichádzajú aj odchádzajú noví," uviedla vedúca Účelového zariadenia Gabčíkovo Klára Ševčíková. V Účelovom zariadení v Gabčíkove majú momentálne posledných 50 voľných lôžok, aj keď situácia sa každým dňom mení 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy