Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Rodičia nevedia deťom poskytnúť prvú pomoc, tvrdí záchranár
Zdielať na

Rodičia nevedia deťom poskytnúť prvú pomoc, tvrdí záchranár

Zdroj: www.redcross.sk

"Človek bez kyslíka vydrží najviac tri minúty, ale pokiaľ príde záchranná služba môže uplynúť 5 až 7 minút, niekedy aj viac času," uzavrel záchranár

V princípe podľa neho platí, že ak sa vyskytne akútny stav, ktorý je zaťažujúci na psychiku každého z nás, rodičia sa špeciálne v tejto situácii správajú skôr afektívne ako racionálne. "Žiaľ to dieťaťu v ohrození života nepomôže," uviedol záchranár.

Podľa Csomora sú afektívne reakcie rodičov podmienené nielen emocionálnym vzťahom k dieťaťu, ale aj nevedomosťou v oblasti poskytovania prvej pomoci. "Nevedomosť je to, čo brzdí všetkých ľudí, vrátane rodičov, na to, aby vykonali pár základných, v princípe veľmi jednoduchých, život zachraňujúcich úkonov," uviedol.

V súčasnosti sa z iniciatívy rodičov v dvadsiatich materských centrách na Slovensku môžu rodičia zúčastniť na kurzoch prvej pomoci a naučiť sa, ako teoreticky aj prakticky poskytnúť prvú pomoc malému dieťaťu.

Miriam Vojtková z Únie materských centier uviedla, že materské centrá na základe požiadaviek a záujmu rodičov pri organizovaní špecializovaných kurzov a prednášok orientovaných na prvú pomoc práve malým deťom spolupracujú so záchranármi, Slovenským červeným krížom, odbornými lekármi či ošetrovateľmi.

Materské centrum Stonožka v Košiciach vydáva aj publikáciu s názvom Príručka bezpečnosti, ktorá zahŕňa tzv. Bezpečnostný preukaz dieťaťa.

"Publikácia obsahuje základné princípy poskytovania prvej pomoci malým deťom. V Bezpečnostnom preukaze dieťaťa sú dôležité informácie o dieťati a jeho rodičoch, krvná skupina dieťaťa, alergie na lieky, prípadne diagnóza dieťaťa, telefónne kontakty na oboch rodičov," vysvetlila dobrovoľnícka koordinátorka projektu Prvá pomoc s rozvahou a úsmevom Beáta Bíleková z Materského centra Stonožka.

Kartu môžu rodičia odovzdávať osobám, ktorým zverujú dieťa na určitý čas do opatery, starým rodičom, priateľom, v detských kútikoch, materských centrách a pod.

"Naučili sme sa veľa nesmierne dôležitých vecí, o ktorých sme si všetci mysleli, že ich vieme. Ale keď došlo na lámanie chleba a mali sme si to vyskúšať na figuríne, boli sme radi, že to nemusíme robiť naživo, navyše pod obrovským stresom," opísala svoje zážitky účastníčka kurzu v rodinnom centre Prešporkovo v Bratislave Katarína Králiková.

Prednášajúci záchranár v Prešporkove Csomor informoval, že rodičia sa najčastejšie pýtajú na rôzne situácie, ktoré už sami zažili, pričom ich zaujíma, či postupovali správne a pýtajú sa aj na jednotlivé témy.

"Vysvetľujeme si nielen oživovanie v pravom slova zmysle, ale hovoríme aj o niektorých úrazoch ako je napríklad úraz elektrickým prúdom, popáleniny, pády," spresnil.

Podľa Vojtkovej je o kurzy prvej pomoci v materských centrách medzi rodičmi veľký záujem. "Absolvujú ho rodičia malých bábätiek, menších detí, ale aj budúci rodičia, niekedy príde samotná mamička alebo prídu rodičia v páre a máme aj prípady, keď prichádzajú na tento celodenný praktický výcvik rodičia aj opakovane."

Na kurzoch sa rodičia podľa záchranára naučia úkony, ktoré slúžia na bezprostrednú záchranu života u človeka, ktorý je ohrozený na živote, tzn. že má poruchu životných funkcií, poruchu vedomia, dýchania alebo poruchu krvného obehu.

Takýto človek je bezprostredne ohrozený na živote a je odkázaný na laickú prvú pomoc. "Rodičia si po absolvovaní kurzu uvedomia, aké je dôležité nespanikáriť, nebáť sa poskytnúť prvú pomoc a zavolať záchrannú službu," dodala Vojtková.

Ak by bola napr. pri úraze poskytnutá prvá pomoc včas, podľa štatistík by až 80 percent ľudí nemuselo skončiť na anesteziologicko-resuscitačnom oddelení. "Človek bez kyslíka vydrží najviac tri minúty, ale pokiaľ príde záchranná služba môže uplynúť 5 až 7 minút, niekedy aj viac času," uzavrel záchranár.

Zdielať na

Najčítanejšie správy