Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Cez východnú hranicu prešlo 200-tisíc ľudí z Ukrajiny. O dočasné útočisko požiadala približne desatina
Zdielať na

Cez východnú hranicu prešlo 200-tisíc ľudí z Ukrajiny. O dočasné útočisko požiadala približne desatina

BRATISLAVA / Počet utečencov z Ukrajiny na Slovensku už dosiahol 200-tisíc. Povedal to minister práce Milan Krajniak. Približne desatina z nich požiadala o dočasné útočisko u nás. To znamená, že väčšina utečencov hodlá cestovať ďalej na západ. Vzhľadom na pretrvávajúce boje sa očakáva väčší a väčší prílev ľudí.

"Do polnoci prišlo 196-tisíc ľudí. Z nich 21-tisíc požiadalo o dočasné útočisko na Slovensku," hovorí Krajniak. Toto je najaktuálnejšie číslo počtu ľudí, ktorí utekajú z Ukrajiny a počet ľudí, ktorí požiadali o dočasné útočisko naznačuje, koľko ľudí sa chystá ďalej na západ. Napriek tomu Krajniak hovorí, že nás čaká ďalší prílev utečencov a dlhodobejší pobyt na Slovensku by mohlo žiadať až 100-tisíc ľudí. Dočasné útočisko znamená pre Ukrajincov aj možnosť sa zamestnať. "Náš pracovný trh je pripravený na 60-tisíc miest, o ktoré Slováci nemajú záujem," hovorí Juraj Šeliga (Za Ľudí). 

Parlament by mal v najbližších dňoch schvaľovať príspevok pre Slovákov, či ubytovacie zariadenia, ktorí utečencov prichýlia. Týkať sa to má len ubytovaných Ukrajincov, ktorí požiadali o dočasné útočisko. Ostatných Ukrajincov by mali ubytovať v štátnych zariadeniach.

Štát je podľa ministra pripravený pomôcť aj Slovákom, ktorí pomáhajú aj tým, ktorí tranzitujú na západ. Podľa očakávaného dlhodobé konfliktu utečencov bude pribúdať. Tu by už mala pomôcť aj Európska únia. "Musíme byť pripravení na to, že budeme musieť dôsledky tohto konfliktu znášať oveľa dlhšie," tvrdí analytik Pavol Demeš. "Treba sa pripraviť na väčšie čísla, ktoré sa nám bez medzinárodnej pomoci nepodarí zvládnuť," hovorí Peter Pellegrini (Hlas-SD). "Chceme, aby aj z EÚ prišiel návrh, ako zvládnuť to ubytovanie sa dozvieme v najbližších týždňoch, dovtedy máme domáce riešenie," informuje premiér Eduard Heger (OĽaNO). 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy