Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Z ukrajinského mesta Čop začali na Slovensko premávať evakuačné vlaky
Zdielať na

Z ukrajinského mesta Čop začali na Slovensko premávať evakuačné vlaky

ČIERNA NAD TISOU / Utečenci z vlakov nemôžu nikde vystúpiť, ide o priame spojenie do Košíc. Vlak stojí iba na jednom mieste. Tým je kontrolný bod ihneď po prekročení hranice pri Čiernej nad Tisou.

Utečenci prechádzajú cez ukrajinsko-slovenskú hranicu. Do vlaku nastúpili iba u našich susedov. Evakuačná súprava musí po pár metroch opäť zastaviť. Všetci cestujúci ostávajú sedieť vo vnútri. Do vozňov nastupujú policajti s mobilnými skenovacími zariadeniami cestovných dokladov. "Musia mať doklad s fotografiou. Všetky osoby sa potom preverujú v systémoch ministerstva vnútra," informuje hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach Lenka Ivanová. 

Spolu s pasovou kontrolou prebieha aj previerka colníkov. Pre ľudí prichádzajúcich z Ukrajiny totiž platia všetky pravidlá obmedzenia dovozu tovaru z tretích krajín, aj napriek vojnovému stavu. "Ide o štandardnú colnú kontrolu batožiny, prepravovaného tovaru a priestorov vlakovej súpravy," uviedla hovorkyňa Colného úradu Michalovce Jana Nimrichterová. 

Z Ukrajiny na Slovensko budú denne prichádzať dva evakuačné vlaky. Cestujúci sú prevažne ženy s malými deťmi. Počas hraničnej kontroly im poskytujeme základné občerstvenie. Kompletná kontrola 3 vozňov trvala približne jednu hodinu. Na mieste boli posilnené služby všetkých bezpečnostných zložiek.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy