Jasno
18°
Bratislava
Viola
18.5.2024
70 žien môže prísť o prácu vo firme, kde sa zo šitia košieľ preorientovali na výrobu rúšok
Zdielať na

70 žien môže prísť o prácu vo firme, kde sa zo šitia košieľ preorientovali na výrobu rúšok

BÁNOVCE NAD BEBRAVOU / Jedna z najväčších a najstarších firiem v Bánovciach nad Bebravou je na kolenách. Zornici, v ktorej kedysi ušili viac ako milión košieľ, hrozí konkurz. Presne pred dvomi rokmi sa ako prví na Slovensku preorientovali na šitie rúšok. Vyrábali ich aj pre štátne hmotné rezervy. Teraz sú haly prázdne.

Na začiatku pandémie dostali od štátu peniaze a šili rúška. Teraz sú šičky už niekoľko mesiacov bez výplat. "Výplatu sme nedostali od augusta," povedala jedna zo zamestnankýň. Presne pred dvomi rokmi sa pritom na fabriku upierali zraky celého Slovenska. Ako prví začali šiť rúška - vtedy mimoriadne nedostatkový tovar. Dostali zákazku od štátu. Tá ich nezachránila. Teraz má fabrika existenčné problémy. "Mali sme odberateľa, ktorý nám nezaplatil veľký objem peňazí, prestali byť objednávky," povedal generálny riaditeľ Zornica Banko Fashion Igor Maukš. 

Majiteľ firmy tvrdí, že nemá ani zákazky ani peniaze. Ženy sa obrátili na inšpektorát práce a políciu. "Vyšetrovateľ z Bánoviec nad Bebravou začal trestné stíhanie vo veci zločinu nevyplatenia mzdy a odstupného," uviedol hovorkyňa KR PZ Trenčín Danka Adámiková. 

Majiteľ firmy tvrdí, že chce firmu predať. Záujemcovia by sa mali vyjadriť do piatku. Ak ju nekúpia, príde viac ako 70 žien o prácu. "Pokiaľ sa tak nestane, firma ide do konkurzu," dodal Maukš. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy