Skoro jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Auto čínskej rodiny sa dostalo pod paľbu. Viezli sa v ňom aj trojtýždňové dvojčatá
Zdielať na

Auto čínskej rodiny sa dostalo pod paľbu. Viezli sa v ňom aj trojtýždňové dvojčatá

BARDEJOVSKÉ KÚPELE / Príbeh so šťastným koncom zažila čínska rodinka, ktorá doteraz žila na Ukrajine. Auto, v ktorom boli aj ich trojtýždňové dvojčatá, sa dostalo pod paľbu. Všetci sú už v bezpečí. Pomohli im Číňania žijúci na Slovensku, ale aj slovenskí podnikatelia a dobrovoľníci. Pomocnú ruku podali i Bardejovské kúpele.

"Keď začali strieľať, s manželom a deťmi sme boli v aute. Počuli sme to. Deti boli na zadnom sedadle a manžel ich chránil vlastným telom. No postrelili ho," povedala utečenkyňa z Ukrajiny Xan Xingqin. Čínske dvojčatá mali v ten deň iba 23 dní, keď ich rodičia zažili chvíle, pri ktorých celej rodine išlo o život. Xan vtedy svojho manžela videla na ukrajinskom území naposledy. Ona s deťmi skončila vďaka pomoci čínskej ambasády na Slovensku. Útočisko našla s deťmi v Bardejovských kúpeľoch.

"Čínska ambasáda povedala, že urobia všetko preto, aby môjho manžela doviezli sem. Ja tu budem naňho čakať," uviedla Xan. Zraneného manžela a otca len niekoľkodňových dvojčiat previezli do nemocnice v ukrajinskom Ľvove. Vďaka diplomatickému úsiliu čínskej strany sa ho podarilo nielen vypátrať, ale aj zabezpečiť jeho prevoz na Slovensko. Na hranicu poňho prišli slovenskí zdravotníci a previezli do ho do košickej fakultnej nemocnice. Dvojčatá sú v Bardejovských kúpeľoch v bezpečí rovnako ako početná čínska komunita ľudí, ktorých sa podarilo priviezť na Slovensko aj vďaka čínsko-slovenským podnikateľským partnerstvám. "Konzulát oslovil okolité štáty, aby pomohli s prevozom čínskych študentov a ľudí, ktorí utekajú pred vojnou," povedal čínsky podnikateľ na Slovensku Sufang Yan. 

"Bol som oslovený svojim obchodným partnerom, že treba pomôcť utečencom čínskej národnosti," uviedol obchodný partner čínskeho podnikateľa Marek Jajko. "Aktuálne je tam zhruba 140. Niektorí z nich už opustili Slovensko," uviedla obchodno-ekonomická riaditeľka Bardejovských kúpeľov Tamara Šatánková. Ostatní čakajú v kúpeľoch na letecký špeciál z Číny, ktorý ich prevezie do ich rodnej krajiny. Stať by sa tak malo v najbližších dňoch. Možno sa mnohí z nich už na Slovensko nikdy nevrátia, no za to, aké prijatia tu zažili na to nikdy nezabudnú rovnako ako na strach, s ktorým z Ukrajiny utekali. "Slovensko je teraz môj druhý domov. Ďakujem za teplo a za to, že tu máme všetko zadarmo," dodala Xan. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy