Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Komárňanská nemocnica darovala sanitku na Ukrajinu. So zbierkou naďalej pokračuje
Zdielať na

Komárňanská nemocnica darovala sanitku na Ukrajinu. So zbierkou naďalej pokračuje

KOMÁRNO / Plne vybavené záchranárske auto z Komárna, aj so zdravotníckym materiálom z verejnej zbierky, mieri na Ukrajinu. Je to dar záchrannej zdravotnej služby ZaMED kolegom do Kyjeva. Tí poprosili o urgentnú pomoc, aby mali čím prevážať zranených civilistov aj vojakov.

Sanitka, ktorú komárňanskí záchranári využívali 12 rokov poputuje na Ukrajinu. Priamo do Kyjeva. "Do nemocnice v Komárne, ktorá prišla o svoje sanitky v dôsledku vojenského konfliktu," povedal riaditeľ ZZS ZaMED Komárno Matej Polák. 

Náhradné záchranárske vozidlo vybavili defibrilátorom, EKG monitorom, odsávačkou, ventilátorom umelej pľúcnej ventilácie i transportnou technikou. "Pôvodne ho chceli od nás odkúpiť, ale povedali sme, že vzhľadom na tú situáciu, ktorá je na Ukrajine. Rozhodli sme sa, že toto vozidlo, vrátane prístrojovej techniky darujeme," povedal Polák. 

Komárňanskú záchrannú službu s urgentnou žiadosťou o pomoc oslovil kolega z leteckej záchrannej služby v Poprade. Ukrajinec, ktorý tu žije už viac ako 30 rokov a 5 rokov bol honorárnym konzulom na Slovensku. "Neustále sme v kontakte, posielame neustále veľa pomoci, od začiatku vojny som tam aj bol," uviedol Peter Tokáč, AIR - Transport Europe, Poprad. 

Záchranárske vozidlo si na hranicu prídu prevziať ľudia z kyjevského Ústavu neurochirurgie, ktorý teraz slúži ako rezervná nemocnica ukrajinského ministerstva obrany. "Boje teraz idú v centre mesta, tam sú aj civilisti aj vojaci," povedal Tokáč. "Sanitka je plne prevádzkyschopná, prešla kompletným servisom, pretože chceme, aby tam plnila svoj účel. Vybavili sme ju aj 4 náhradnými pneumatikami, pretože vieme, že v Kyjeve sú teraz cesty v dosť zlom stave," uviedol Polák. 

Z Kyjeva našich záchranárov kolegovia požiadali aj o zdravotnícky materiál. Keďže svoj všetok prebytočný už poslali na Ukrajinu pred týždňom, vyhlásili zbierku, do ktorej sa zapojili aj občania. "Vyzbieralo sa viac ako 500 autolekárničiek, veľké kvantum ďalšieho obväzového materiálu a ďalšieho materiálu, ktorý slúži na zastavenie akútneho krvácania," povedal Polák. "Celý prechod cez hranicu zabezpečuje diplomatický ústav Európskej únie," uviedol Tokáč. V priebehu budúceho týždňa by malo byť vypravené do Kyjeva aj druhé záchranárske auto z Komárna. Záchranárska zbierka zdravotníckeho materiálu pre Ukrajinu, tak pokračuje aj naďalej. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy