Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Prežila výbuch Černobyľu, teraz utiekla pred vojnou na Slovensko
Zdielať na

Prežila výbuch Černobyľu, teraz utiekla pred vojnou na Slovensko

V blízkosti pohraničia s Ukrajinou vyrástli dve veľkokapacitné registračné centrá. V Michalovciach a Humennom tak môžu občania Ukrajiny získať status dočasného útočiska.

VÝCHODNÉ SLOVENSKO / Narodila sa počas druhej svetovej vojny, prežila výbuch jadrovej elektrárne v Černobyle a teraz utiekla pred vojnou na Slovensku. To je príbeh 80-ročnej ženy, ktorá prišla na slovensko-ukrajinské hranice plná energie.

"Takmer 80-ročná žena prišla na hranice plná energie, s drevenou paličkou a všade okolo seba rozdávala úsmev a dobrú náladu," opisuje polícia na svojom facebooku. Ako ďalej polícia informuje, žena prišla priamo z Černobyľu, zahriala sa teplým čajom, dostala novú barlu a odišla s čarovným úsmevom.

Slovákov dojal aj príbej 11-ročného chlapca, ktorý prišiel na naše hranice len s igelitkou a telefónnym číslom napísaným na ruke. Jeho rodičia zostali na Ukrajine. Otec bojuje, mama sa stará o jej imobilnú mamu. Chlapcova matka sa poďakovala prostredníctvom videa všetkým Slovákom. 

​Rusi v piatok nad ránom zaútočili na Záporožskú jadrovä elektráreň. V prípade, že by zasiahli reaktor, hrozila väčšia katastrofa ako pri Černobyle. S predsedkyňou Úradu jadrového dozoru Martou Žiakovou sa v 24podcast rozprával Daniel Levický Archleb. 

Pre viac podcastov kliknite TU. 

Najčítanejšie správy