Jasno
21°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Generálna prokuratúra sa zaoberá siedmimi prípadmi ohrozenia mieru, ide aj o šírenie ruskej propagandy
Zdielať na

Generálna prokuratúra sa zaoberá siedmimi prípadmi ohrozenia mieru, ide aj o šírenie ruskej propagandy

BRATISLAVA / Netýka sa to len Blahu, Harabina alebo Jakubca, generálna prokuratúra má na stole až sedem podaní za ohrozenie mieru.

"Je očividné, že v tejto krajine operuje skupina ľudí, ktorí dlhodobo šíria ruskú propagandu a aj v čase vojny obhajujú kroky Putina," povedal predseda výboru parlamentu pre médiá Kristián Čekovský. Hybridné bojové taktiky z Kremľa majú na Slovensko veľký dopad. Analytik ministerstva obrany kroky vlády snažiace sa ho limitovať obhajuje. "Keď máme na našom území operácie, ktoré sú súčasťou vojenského ťaženia, máme sa na to len pozerať?" argumentuje Victor Breiner.

Roman Mikulec nedávno hovoril o spochybňovaní vojnových zločinov ako o absolútnom hyenizme a polícia vyšetruje viaceré prehrešky. Nejde ale o jedinú inštitúciu, ktorá sa im venuje. "Generálna prokuratúra eviduje sedem podaní v súvislosti s možným naplnením znakov skutkovej podstaty trestného činu ohrozenia mieru podľa §417 Trestného zákona," znie jej stanovisko.

Obvineným hrozí až 10 rokov väzenia, pričom by museli byť vinní z podnecovania alebo propagovania vojny, prípadne podporovania militantnej propagandy. "Demokracia sa musí brániť voči šíreniu lží a dezinformácií," uzavrel poslanec OĽaNO Andrej Stančík.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy