Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Z vojny do ticha na lazoch: Obec poskytla utečencom z Ukrajiny zrekonštruované domy
Zdielať na

Z vojny do ticha na lazoch: Obec poskytla utečencom z Ukrajiny zrekonštruované domy

ÁBELOVÁ (OKR. LUČENEC) / Mať pocit bezpečia a prístup na internet. To sú aktuálne dve najčastejšie požiadavky, ktoré majú utečenci z Ukrajiny. Našli to aj na lazoch v Ábelovej, kde im obec poskytla zrekonštruované domy. Internet nepotrebujú na žiadnu zábavu.

V malej obci Ábelová našli dočasný domov už dve ukrajinské rodiny. Starosta očakáva príchod ďalších. "Prišlo k nám zatiaľ 9 ľudí. Niektorí už odišli. Máme ešte kapacitu na zhruba 15 ľudí," vyjadril sa starosta Jaroslav Maslen. Sú mimoriadne vystrašení a skromní. Všetci ale majú spoločnú požiadavku. "Mať prístup na internet, aby vedeli komunikovať so svojimi blízkymi, známymi," dodal starosta. V malom domčeku sa uchýlila aj Irina so svojou 14-ročnou dcérou. Tínedžerka nám povedala, že sa tu cítia bezpečne a hlavne nepočujú streľbu. Myslí si, že do svojej krajiny sa tak skoro nevrátia.


Vojna rozdelila množstvo rodín

Rovnako tak aj Táninu rodinu. Tá na lazy pricestovala o tretej v noci so synom, nevestou a polročným vnúčikom. Myšlienkami sú stále so svojimi blízkymi. "Oni už nemôžu odísť. Nevieme čo sa tam deje. Nemáme s nimi kontakt," vysvetlila Táňa. So slzami v očiach popisovala, ako sa skrývali v pivnici a nakoniec nasadli na vlak, netušiac kam smeruje. "Som vďačná ľuďom, ktorí nás prichýlili. Zahrnuli nás pozornosťou, starostlivosťou, láskou," dodala Táňa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy