Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Obete Putinovej vojny: Z Ukrajiny k nám prichádzajú aj deti bez rodičov
Zdielať na

Obete Putinovej vojny: Z Ukrajiny k nám prichádzajú aj deti bez rodičov

ORAVA / Cez slovenskú hranicu už z Ukrajiny utieklo viac ako 100-tisíc ľudí. Viete si predstaviť, že by sa za jediný týždeň vysťahoval u nás napríklad celý Prešov? Všetci jeho obyvatelia by odišli iba s kufríkom, alebo batohom. A k tomu si ešte predstavte, že medzi nimi bude aj vaše dieťa, ale vy s ním nebudete môcť odísť. Presne takéto zúfalé a srdcervúce udalosti sa odohrávajú po Putinovom útoku.

"Nad mojim domom lietali rakety a bomby," hovorí 16-ročná Dáša o živote v Kyjeve, kde ešte pred pár dňami chodila do školy. Na Oravu prišla bez rodičov. Obaja museli ostať v Kyjeve. "Mama je policajtka a otec tiež, prišla som len s babkou a bratom," vysvetlila. S mamou si telefonuje vždy večer. S Dášou prišli aj dve sestry, Diana a Sofia. Bývali na treťom poschodí bytovky, ktorá bola zasiahnutá výstrelom z tanku. Ich jediný domov bol zničený. 13-ročná Diana a 15-ročná Sofia zažili strastiplnú cestu mikrobusom na Slovensko.


"Keď sme vyšli z Kyjevskej oblasti, horiace kusy zostreleného lietadla padali na náš mikrobus, ale stihli sme ujsť," vysvetlila Diana. Prišla aj 57-ročná Nila. V ich meste celé dni a noci zneli sirény, deti prežívali strach. "Syn aj manžel ostali na Ukrajine. Ja som tu s nevestou a troma vnúčatami. Vzali sme si len dokumenty, trochu oblečenia a jedla," vysvetlila Nila. Teraz našli všetci azyl na Orave v Mútnom. 27 utečencov vrátane 5-mesačného bábätka ubytovali v penzióne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy