Jasno
18°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Havária lietadla pri Skalici. Sú známe výsledky vyšetrovania
Zdielať na

Havária lietadla pri Skalici. Sú známe výsledky vyšetrovania

BRATISLAVA / Po pol roku od leteckej tragédie v Mokrom Háji, pri ktorej zahynuli traja muži, zverejnilo ministerstvo dopravy záverečnú správu. Vyšetrovanie je ukončené. Hoci bol motor lietadla plne funkčný, osudnou sa pilotovi a jeho posádke stala stúpavá ľavotočivá zákruta pri malej rýchlosti, ktorá mala za následok stratu kontroly nad ovládaním lietadla. Lietadlo napokon prešlo do vývrtky.

Štvormiestne lietadlo odletelo 17. augusta krátko po ôsmej hodine z Brna do Nových Zámkov, kam malo namierené, už nepristálo. Letové informačné stredisko zachytilo posledné spojenie len 19 minút po vzlete. Netrvalo ani pol hodinu a padlo neďaleko Mokrého Hája v skalickom okrese.

Lietadlo sa po páde vznietilo. Plamene zničili jeho kabínu, trupovú aj motorovú časť. Telá mužov boli na nerozpoznanie. Popáleniny zasiahli 95 percent ich tiel. Pitva ukázala, že pilot pred letom nepil ani v sebe nemal drogy. Príčiny tragédie boli v rukách Leteckého a námorného vyšetrovacieho úradu. Prípad riešil aj bývalý kozmonaut Ivan Bella. "Vyšetrovanie ukázalo, že príčinou leteckej nehody bolo, že pilot začal robiť ľavotočivú stúpavú zákrutu v oblačnosti a pri malej rýchlosti, čo teda bolo na hranici výkonových možností lietadla. To viedlo k strate rýchlosti a následnému prechodu do vývrtky. Nehodu ovplyvnili aj ďalšie faktory - pilot sa rozhodol letieť za zlého počasia a pravdepodobne si zle prepočítal hmotnosť náklad a pasažierov," uviedol Martin Petro z Odboru komunikácie ministerstva dopravy a výstavby SR. 

Polícia má prípad stále otvorený. "V prípade tragického pádu lietadla pri Skalici policajti naďalej vykonávajú potrebné procesné úkony a nešťastie intenzívne vyšetrujú. Okrem výsledkov skúmania Leteckého a námorného vyšetrovacieho útvaru si polícia vyžiadala aj ďalšie znalecké posudky nevyhnutné na riadne objasnenie príčin nehody. Bližšie informácie, vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie, nie je možné v súčasnosti poskytnúť.", uviedla Zlatica Antalová z Krajského riaditeľstva PZ v Trnave.

Práve v čase od štvrtej rána až do pol deviatej bolo v katastri Skalice v časti Mokrý Háj zamračené s občasným slabým dažďom až prehánkami. Pilotom bol 47-ročný Slovák, medzi cestujúcimi boli aj dvaja Česi vo veku 29 a 52 rokov. 

Podľa videozáznamu bolo do lietadla doplnených 120 litrov technického benzínu. Palivo si pilot plnil sám na základe vlastných potrieb a uváženia. Nalietaných mal takmer 300 hodín. V správe sa podľa informácií TV JOJ ďalej píše, že pilot nevyužil napriek nepriaznivému počasiu bezpečné pristátie na letisku v Holíči, ktoré bolo vzdialené len 5 kilometrov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy