Zatiahnuté
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Ukrajinka Anna, ktorá žije na Slovensku: Ak príde k najhoršiemu, pôjdem brániť krajinu
Zdielať na

Ukrajinka Anna, ktorá žije na Slovensku: Ak príde k najhoršiemu, pôjdem brániť krajinu

BRATISLAVA / Dve mladé Ukrajinky s ktorými je TV JOJ v kontakte dnes prežívajú jedno z najhorších rán v živote. Kým jedna sa bojí o rodičov, ktorí zostali žiť na Ukrajine, druhá sa prostredníctvom sociálnych sietí delí s ľuďmi s pocitmi neistoty a bezmocnosti, ktoré momentálne prežíva.

20-ročnú Ukrajinku Angeliku dnes ráno nezobudil budík, ale kamarátka, ktorá jej oznámila, že Kyjev je pod paľbou, oni si musia rýchlo zbaliť veci a utekať. "Strieľajú na nás, akurát ma zobudila kamoška, že balíme veci a musíme utekať. Moje srdce je práve teraz hlboko zlomené," uviedla influencerka Angelika na svojom instagrame. "Uzavreli cesty a nemôže po mňa prísť ani môj otec. Všade sú kontroly a môžu zobrať aj môjho brata," povedala. Angelika sa totižto obáva toho, že jej brat bude musieť ísť do vojny aj proti svojej vôli, nakoľko je v krajine od rána vyhlásená plná mobilizácia, čo v praxi znamená, že všetci vhodní muži môžu byť povolaní.

Po Angeliku a jej brata napokon prišiel ich kamarát, problém ale bol v tom, ktorou cestou sa majú z Kyjeva vydať aby boli v bezpečí. "Mali sme ísť do dedinky vedľa Kyjeva, keď sme už boli zbalení, volala mi mama, že tam nemáme ísť pretože sú tam Rusi," povedala Angelika. So sebou si zbalili len to najnutnejšie a keďže ich vojna zastihla s poloprázdnou chladničkou vzali si na jedenie len to čo mali, uvarené vajcia, pár jabĺk a nejaké sušienky. Aktuálne sa snažia dostať, čo najskôr preč z Kyjeva, všade sú obrovské zápchy a to ako na benzínových pumpách tak aj na cestách. 

Krátko pred devätnástou bola Angelika aj s celou posádkou stále na ceste. Po troch hodinách sa od Kyjeva dokázali vzdialiť približne 100km. Stále nie sú v bezpečí. "Ja som Ukrajinka a idem z Kyjeva do bezpečného miesta ku svojej rodine. Nechcem odchádzať lebo je to moja zem a nechcem nechať svoju rodinu," povedala Angelika. 

Ukrajinci na Slovensku sa obávajú o svoju rodinu

"Dnes bolo najhoršie ráno, aké som kedy zažila. Ráno som vstávala do roboty a keď som videla, že Rusko napadlo Ukrajinu, tak som dostala panický záchvat," povedala Anna, ktorá žije na Slovensku. Mladá Ukrajinka žije na Slovensku s manželom približne 4 roky. Okamžite po tom, ako sa dozvedela, čo sa na Ukrajine deje, kontaktovala rodičov, ktorí žijú v hraničnom meste Užhorod. "V Užhorode sa zatiaľ nič nedeje. Ľudia ale vykupujú potraviny v obchodoch a vyberajú peniaze z bankomatov. V Užhorode je stále veľa ľudí z Kyjeva," uviedla Anna. 

Ak by sa aj situácia v Užhorode zhoršila rodičia sa na Slovensko neplánujú presunúť. "Rodičia hovoria, že ak bude útok, tak oni ostanú tam a budú brániť krajinu," povedala Anna. Ak bude najhoršie, Ukrajinu plánuje ísť spolu s manželom brániť aj samotná Anna. "V prípade, že bude veľká vojna, ktorá zasiahne aj Užhorod, s mužom pôjdeme brániť Ukrajinu," dodala Anna. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy