Skoro jasno
11°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Obyvateľ napadnutého Mariupolu: Nechcem zomrieť v tejto vojne, z mesta ale neodídem
Zdielať na

Obyvateľ napadnutého Mariupolu: Nechcem zomrieť v tejto vojne, z mesta ale neodídem

MARIUPOL / Nechcem zomrieť v tejto vojne. Nikam ale neodídem. To sú slová Ivana - obyvateľa ukrajinského mesta Mariupol, ktoré leží neďaleko území ovládaných proruskými separatistami. Spojili sme sa s ním len pár hodín potom, ako ruský prezident Putin oznámil začiatok útoku ruskej armády na Ukrajinu. Priznal, že táto noc bola veľmi ťažká.

"Nemohli sme vôbec spať. Všade sa ozývali výbuchy. Prvá vec, ktorú som ráno spravil bolo, že som išiel k bankomatu a vybral som peniaze, pretože nevieme, či zajtra budú ešte ukrajinské banky vôbec fungovať, alebo čo sa bude diať ďalej. Ľudia vykupujú obchody, snažia sa zásobovať. Niektorí už z mesta ušli. Niektorí kamaráti sú už preč. Netuším ale kam šli. Výbuchy sa ozývajú aj pri Charkove, či v Kyjeve," opisuje Ivan to, čo sa dnes dialo v Mariupole.

Hoci sa situácia následne dočasne upokojila, nevie, čo bude ďalej. "Teraz je mesto tiché. Až by som povedal, že pokojné. Ľudia išli do práce, funguje hromadná doprava, obchody sú otvorené. Ľudia sa veľmi boja. Nikto nevie, čo bude ďalej," uviedol. 

To, čo sa dnes stalo vraj vôbec nečakal. "Nie, prisahám, že nikto si nedokázal ani len predstaviť, že sa niečo takéto môže stať na Ukrajine. Samozrejme, že sme počítali s nejakým zhoršovaním napätia medzi Ruskom a Ukrajinou, ale nikto nečakal, že to môže byť takéto tvrdé. Ľudia umierajú pri ochrane Ukrajiny a nikto nechápe, prečo na nás útočia. Nerozumieme tomu. Čo sme urobili? Chceme iba žiť v mieri. Nechystáme sa zaútočiť na Rusko a pevne verím, že nikto na Ukrajine nechce, aby Rusko trpelo, či aby zomierali ruskí vojaci. Chceme iba žiť v mieri," uviedol. 

Z mesta napriek všetkému odísť nechce. "Nemôžem odísť, pretože mám v rodine štyri ženy. Ja som jediný muž a musím sa o nich postarať. Zostanem preto tu. Máme tu všetok náš majetok, všetkých príbuzných, nemôžeme preto odísť. Nechcem navyše ani odísť do zahraničia. Zostanem tu až do konca a budem dúfať, že naša krajina nájde mierové riešenie. Bojíme sa, veľmi sa bojíme. Osobne, nechcem zomrieť. Nechcem zomrieť v tejto vojne," povedal Ivan. 

Mariupol pritom už má svoje skúsenosti s ťažkými bojmi. Mesto veľké takmer ako Bratislava sa pred ôsmymi rokmi stalo terčom proruských separatistov z takzvanej Doneckej ľudovej republiky, ktorí ho aj nakrátko obsadili. "Vtedy sme bojovali s málopočetnými jednotkami, ktoré boli zásobované zbraňami ruskou armádou. Ruskí vojaci tu neboli. Teraz nasadili stíhačky, tanky, delostrelectvo... vojnové základne na Ukrajine vybuchujú. A nevieme, čo môžeme čakať. Ruskí politici všetkým povedali, že nebudú žiadne civilné obete, ale ľudia už umierajú," dodal Ivan. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy