Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vadalu, o ktorom písal Ján Kuciak, prepustili z talianskeho väzenia. U nás mu zatiaľ nič nehrozí
Zdielať na

Vadalu, o ktorom písal Ján Kuciak, prepustili z talianskeho väzenia. U nás mu zatiaľ nič nehrozí

BRATISLAVA /  Člen obávanej talianskej mafie Antonino Vadala, ktorý roky podnikal na Slovensku, je na slobode. V Taliansku si mal pritom odpykať 9-ročný trest za pašovanie kokaínu a tamojšie orgány dostali aj podklady k podvodom na Slovensku.

Aktivity Antonina Vadalu na Slovensku odkryl vo svojom poslednom článku Ján Kuciak. Písal o podvodoch s agrodotáciami aj vratkami DPH a odhalill aj jeho kontakty na Hlavnú štátnu radkyňu Máriu Troškovú. Obžalobou napokon skončil jediný prípad - subvenčný podvod. Spis spolu s Vadalom Slovensko odovzdalo Talianom. Video z tamojšej väznice, ktorú má TV JOJ k dispozícii z Kočnerovej knižnice ukazuje, že si veril. "Nemajú prečo ma nepustiť, nemajú. Čo sa týka prania peňazí, aj toto už padlo. Bolo všetko čisté," uviedol Vadala. 

Tvrdil, že v jeho prípadoch chýbajú dôkazy. " Ale ja nemám nič spoločné, aj finančná polícia napísala, že on nemá nič spoločné s drogami," dodáva Vadala. 

​Na jeseň v roku 2019 ho napokon v Benátkach odsúdili na 9 rokov, a to za pašovanie kokaínu z Južnej Ameriky. Teraz je všetko inak. Vadalu prepustil tamojší najvyšší súd. Dôvody, prečo sa Vadala, dostal na slobodu, nepozná ani Špecializovaný trestný súd, ktorý mal pôvodne pojednávať subvenčný podvod, no napokon súhlasil s jeho vydaním do rodnej krajiny. "Ide totiž o konanie, ktoré vedú len talianske justičné orgány a priamo nesúvisí s vecou, v ktorej bola podaná obžaloba na Špecializovanom trestnom súde," uviedla hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. Podľa zdrojov TV JOJ V Taliansku, sa Vadala dostal na slobodu pre procesné pochybenia.

Keď sa zdržiaval na Slovensku, Vadala žil v Michalovciach. Za masívnymi múrmi domu, v ktorom býval, sa len ťažko dal spozorovať akýkoľvek pohyb. Na poštovej schránke je však stále uvedené meno Elizabethy Rody, dcéry ďalšieho talianskeho podnikateľa Diega Rodu, ktorú si Vadala vzal za manželku. Naše zvonenie ostalo bez reakcie. Práve z tohto domu vyviedli Vadalu s putami na rukách krátko po vražde Jána Kuciaka. O pár týždňov na to, ho naše úrady vydali na stíhanie do Talianska. "Keby slovenská polícia na neho bola pritlačila a vyšetrovaný by bol na Slovensku, mal by horúco možno viacerí politici, s ktorými bol v kontakte," uviedla v decembri 2021 Zuzana Petková zo Zastavme korupciu. 

Taliani slovenský prípad už nevyšetrujú, je premlčaný. V hre je však stále trest za drogy. Ak súd odstráni pochybenia. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy