Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Jar vo februári: Záhradkári už vytiahli lopaty a motyky. Z úľov vyťahuje teplo aj včely
Zdielať na

Jar vo februári: Záhradkári už vytiahli lopaty a motyky. Z úľov vyťahuje teplo aj včely

SLOVENSKO / Máme síce polovicu februára, no na západnom Slovensku to skôr pripomína jar. Záhradkári už vytiahli lopaty a motyky. V Bratislave vysadili viac ako 80 stromov a ovocných kríkov. Podarilo sa im to rekordne rýchlo za pár hodín. Už čoskoro ale môže padnúť ďalší rekord, tentoraz teplotný. Na západe meteorológovia očakávajú, že vo štvrtok bude až 17 stupňov Celzia.

"Motyku musíme držať ako naši hokejisti, ako napríklad Slafkovkský. Čím nižšie tú hokejku, tým potiahne puk, my sa veľmi nenarobíme," hovorí predseda slovenského zväzu záhradkárov Eduard Jakubec. Síce na štýl zimného športu, no motyky a hrable by sme mali v týchto dňoch vyťahovať iba v prípade, že sa chceme postarať o stromy v záhrade.

Vyššie teploty a slnečné počasie môžu teraz v záhradkách využiť najmä ovocinári. Práve teraz je ideálne počasie na sadenie stromčekov. Tie však treba hneď po vysadení aj hneď ostrihať doslova dohola. "Okrem vysádzanie stromčekov je veľmi aktuálny predjarný rez, to treba spraviť ešte pred tým, ako sa začnú nalievať púčiky. Môžeme teraz poprehadzovať kompost, to je veľmi často zanedbávané," tvrdí zahrádník Martin Čurda.

Aj napriek tomu, že sa vzduch oteplí aj na strednom, východnom a najmä na západnom Slovensku, mali by sme s ostatnými aktivitami v záhrade ešte počkať. "Rekord je na hodnote 14 stupňov Celzia. Očakávame, že vo štvrtok bude od 14 do 17 stupňov Celzia, čo je naozaj veľmi vysoko," informuje meteorologička  Miriam Jarošová. 

Z úľov vyťahuje teplo aj včely, ktoré sa prebúdzajú. Tie si  urobia len menšiu hygienickú prestávku a pri ochladení sa vrátia naspäť do úľov. "Je pre včielky vítané, že sa zbavia splaškov, ktoré majú vo svojom výkalovom vačku. Je to dobré pre ne," hovorí včelár Rudolf Moravčík. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy