Jasno
16°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Po rokoch ožíva kauza zlatej bane na Podpoľaní. Ľudia sa boja devastácie prírody
Zdielať na

Po rokoch ožíva kauza zlatej bane na Podpoľaní. Ľudia sa boja devastácie prírody

DETVA / Na Podpoľaní je opäť aktuálna téma ťažby zlata v lokalite Biely Vrch v Detve. Odpor proti zámerom ťažiarskej spoločnosti ožil potom, čo Najvyšší správny súd SR zrušil pôvodné rozhodnutie Hlavného banského úradu. Ľudia sa boja devastácie prírody. A mnohí aj straty zamestnania v strojárstve, ktoré by ťažba zlata v tomto regióne mohla ohroziť.

Ľudia na Podpoľaní bojujú proti ťažbe zlata už desať rokov, zdá sa, že bitka stále nie je vyhratá. "Nechceme, aby sa Podpoľanie utopilo v kyanide," hovorí podpredseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ondrej Lunter. Zdalo sa, že po rokoch protestov zvíťazili, keď hlavný banský úrad v roku 2017 zastavil konanie o určenie dobývacieho priestoru. Rozhodnutie teraz zrušil Najvyšší správny súd SR a opäť sa objavili snahy obnoviť projekt ťažby zlata.

"Náš zámer ťažby pretrváva, nachádza sa tam zaujímavé ložisko zlata. Naša spoločnosť investovala niekoľko miliónov do geologického prieskumu," stanovisko konateľa Mining Gold s.r.o. Tomáša Maroša. "Lokalita je určená na rozvoj cestovného ruchu a ťažba je neprípustná," tvrdí primátor Detvy Ján Šufliarsky. "Nechceme to tu, nikto vás o to nežiadal, Podpoľanie je nad zlato a budeme sa brániť," hovorí podpredseda Banskobystrického samosprávneho kraja Roman Malatinec. 

Na Podpoľaní sa boja zdevastovania prírody, a ohrozenia strojárskej výroby, ktorá ich živí. "Povrchová baňa nie je kompatibilná so strojárstvom, projekt tu nie je vítaný," uviedol predseda ZO OZ KOVO Stanislav Ľupták. Teraz je na ťahu Hlavný banský úrad, ktorý bude nanovo rozhodovať. Ľudia dúfajú, že úrad vydá zamietavé stanovisko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy