Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Únia dopravcov ohlásila protest. V prípade, že im nebude vyhovené, zablokujú všetky hraničné priechody
Zdielať na

Únia dopravcov ohlásila protest. V prípade, že im nebude vyhovené, zablokujú všetky hraničné priechody

BRATISLAVA / Únia dopravcov ohlásila protestné zhromaždenie, ktoré môže vyvrcholiť až zablokovaním všetkých hraničných priechodov a niektorých hlavných ťahov na Slovensku. Blokáda by sa mala začať na jednom z bratislavských hlavných ťahov už dnes.

Približne desať kamiónov a niekoľko osobných áut zablokovalo krátko po trinástej jeden jazdný pruh Rožnavskej cesty v smere do centra, hneď vedľa Klientského centra. "Počítajte, že zhruba 4-5 dní tá blokáda bude trvať s tými 10 kamiónmi a takže uvidíme, že ako si rozmyslia, tí naši politici," povedal prezident Únie autodopravcov Slovenska Stanislav Skála. 

Únia autodopravcov Slovenska prioritne požaduje od vlády aby zabezpečila zníženie ceny pohonných hmôt, zníženie cestnej dane o 30%, dočasné zníženie ceny mýta o 30% na šesť mesiacov a vrátenie spotrebnej dane z palív. "Väčšina ich požiadaviek sa týka rezortu financií. Odsudzujeme, aby si blokovaním premávky robili rukojemníkov zo slušných ľudí, ktorí sa potrebujú dostať do práce či za lekárom. Takýto nátlakový spôsob, navyše za účasti fašistov odsudzujeme a považujeme ho za mimoriadne nešťastný," uviedol riaditeľ komunikácie ministerstva dopravy Ivan Rudolf. 

Ministerstvo reaguje na to, že krátko po začatí protestu sa k dopravcom pridali aj prívrženci kotlebovcov. Dopravcovia sa ale od nich dištancujú. "Sme totálne apolitickí a neprajeme si aby nás politické strany akékoľvek podporili," povedal prezident Asociácie odťahových služieb Marián Urge. 

Osobne sa dnes s dopravcami napokon nikto z vlády nestretol a po ministerstve dopravy, zaslalo písomné stanovisko k tejto veci aj ministerstvo financií. "Ministerstvo financií SR s dopravcami pravidelne komunikuje, vníma tieto problémy a rozumie ich požiadavkám. Aj preto znížilo daň z motorových vozidiel pre vozidlá v kamiónovej a autobusovej doprave či pre všetky prívesy a návesy," podalo stanovisko ministerstvo financií. 

Dopravcovia aj naďalej trvajú na všetkých svojich požiadavkách a v proteste plánujú pokračovať. Únia dopravcov upozorňuje na to, že ak sa s vládou nedohodne takýmto spôsobom zablokuje všetky hlavné ťahy a takisto hraničné priechody po celom Slovensku. "Keď do dvoch dní vláda nič nespraví, tak dáme pokyn na zablokovanie celého Slovenska," dodal Urge. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy