Zatiahnuté
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Zvláštna situácia v Nitre: MOMka stojí na pristávacej ploche pre vrtuľníky
Zdielať na

Zvláštna situácia v Nitre: MOMka stojí na pristávacej ploche pre vrtuľníky

NITRA / Vo fakultnej nemocnici v Nitre po nástupe vlny omikron premiestnili mobilné odberové miesta na pristávaciu plochu pre záchranárske vrtuľníky. Leteckí záchranári teraz hovoria o tom, že strácajú vzácne minúty. Je to provizórna plocha, kde môžu pristávať iba za pekného počasia. Problém s heliportom je totiž v tunajšej nemocnici dlhodobý.

Ak je počasie dobré, tak vrtuľníky v tunajšej nemocnici zvyknú pristávať na ploche, ktorá sa aktuálne zmenila na testovacie miesto. Pacientov po úrazoch a infarktoch, tak prekladajú do sanitky na náhradnom mieste na Cabajskej ulici. Vzdialená je necelý kilometer. "Mne to príde, ako ignorácia leteckej záchrannej služby. Hlavne pri úrazoch ide o každú minútu," hovorí lekár z Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE Andrej Heiser.

Plocha je v blízkosti hlavného ťahu na Šaľu. Častokrát tam leteckým záchranárom musí asistovať aj polícia. "Pristávate na neupravenej tráve, blate a na snehu. Prenášate pacientov cez chodník na normálnej komunikácii, kde okolo vás chodia autá, zastavujú ľudia, fotia si vás," tvrdí lekárka ATE Katarína Brštiaková. 

"Pristávanie vrtuľníkov na dočasnej pristávacej ploche FN Nitra býva aj za nepriaznivého počasia odklonené na Cabajskú ulicu, čiže nejde o žiadnu novinku. Pristávacie miesto na Cabajskej ulici je vhodným miestom, predĺženie presunov pacientov do FN Nitra sú minimálne," stanovisko Fakultnej nemocnice Nitra. 

Na porovnanie, len leteckí záchranári z Nitry pristáli za minulý rok v areáli nemocnice zhruba 140-krát. Na náhradnej ploche, ktorú používajú za zlého počasia iba 9-krát. Treba povedať, že obe plochy sú nevyhovujúce. Problém by mohol vyriešiť oficiálny heliport, ktorého stavbu museli pre rôzne problémy viackrát odložiť. "16 rokov sme tu a za 16 rokov sa to nezlepšilo," hovorí lekár ATE Jaroslav Kopernický. 

Počas zásahov ide o minúty, leteckí záchranári hovoria o tom, že ich v nemocniciach zbytočne strácajú. "Toto nie je problém iba Nitry. Toto je celoslovenský problém," hovorí Brštiaková. 

Až 70 percent Slovenských nemocníc nemá certifikované pristávacie plochy. Zo zákona heliport nemusia mať vybudovaný. "Stačí ak má nemocnica pristávaciu plochu a splnené parametre," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy