Oblačno
17°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
VIDEO: Zjazdovku ohrozovala lavína. Záchranárom sa ju tentokrát nepodarilo odpáliť
Zdielať na

VIDEO: Zjazdovku ohrozovala lavína. Záchranárom sa ju tentokrát nepodarilo odpáliť

VYSOKÉ TATRY / Každé ráno, ešte pred spustením lanoviek, horskí záchranári spolu so zamestnancami strediska v Tatranskej Lomnici kontrolujú stav zjazdoviek. Lomnické sedlo ale ostalo zatvorené. Veľké množstvo snehu znemožnilo úpravu trate a hrozil pád lavíny.

Slabý zvuk a následné ticho, horskí záchranári sa takto pokúsili odpáliť lavínu v Lomnickom sedle. Spolu s prevádzkovateľom tak robia vždy, keď napadne viac snehu. "Sa robia dnes vetroliate dosky, ktoré sú nepredvídateľné, lebo vznikne povrchové pnutie, že sa zdá, že lyžujete na doske, že je všetko v poriadku, ale zrazu to môže prasknúť," vysvetlil záchranár Ján Šustr.

Dva statické špeciálne prístroje, takzvané "obelixy", na kritických miestach ale masu snehu tentokrát neuvoľnili. "Keď ešte nie je dosiahnutý kritický bod, tak vtedy to nemá až taký účinok, ale vieme vtedy o tom, že ten svah je relatívne stabilný," vysvetlil odborník na lavíny, Ľubomír Klocok. Ale slovo relatívne, nie je pre prevádzkovateľa strediska ani horských záchranárov dostatočné, preto nasledovali špeciálne sondy. "Aby bola istota, že zjazdovka, ale samozrejme aj priľahlé freeridové terény, ktoré sú hojne navštevované, či už freeridistami alebo skialpinistami, sú bezpečné," vyjadril sa aj Marián Galajda, hovorca TMR. 

"Je to taká sonda, ktorá sa napichne a vie zmerať aj samotným vpichom tie profily tvrdosti. Úplne najlepšie ale je, odkopať si sneh a pozrieť si presne ten profil, ako to vyzerá," dodal Ján Šustr. "Celý princíp spočíva v tom, že keď máme nejakú mäkkú snehovú vrstvu, uloženú na tvrdej až ľadovej, tam väčšinou dochádza k spusteniu lavíny," vysvetlil Ľubomír Klocok.

Sondy ukázali, že jedna z najťažších slovenských zjazdoviek je bezpečná

Jej úprava ale tentokrát nebola možná kvôli počasiu. Lenže ani pekné počasie a perfektne upravené zjazdovky skontrolované horskými profesionálmi, nezaručia bezúrazovosť. Precenenie vlastných schopností, či nešťastná náhoda, môžu zaúradovať. Mladá lyžiarka narazila do snežnej tyče, tie sú obalené bezpečnostnými matracmi, no a to ženu ochránilo pred vážnym zranením. Horskí záchranári ju ošetrili a odovzdali kolegom z leteckej záchrannej služby. Leteli do popradskej nemocnice.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy