Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Firma Chemko Strážske padá na kolená: Nevyplatené peniaze a prepúšťanie posledných zamestnancov
Zdielať na

Firma Chemko Strážske padá na kolená: Nevyplatené peniaze a prepúšťanie posledných zamestnancov

STRÁŽSKE / Svojich zamestnancov už prepúšťa posledná firma, ktorá nesie vo svojom názve pomenovanie CHEMKO. Bývalý špeciálny závod v Strážskom, bol niekedy jedným z najväčších zamestnávateľov na východnom Slovensku. Vyrábali tam svetelné stabilizátory.

Firma už niekoľko týždňov nič nevyrába, zamestnanci stále chodia do práce, aj keď v nej nič nerobia. "Chodíme do roboty, ale nič nevyrábame. Čaká sa na investora a hádam sa to podarí," povedal predseda Združenia zamestnancov Strážske Peter Machnič. 

Trpezlivosť a nádej na záchranu zrejme došla všetkým stranám. Firma už nahlásila hromadné prepúšťanie. Na naše otázky nereagovala. "Bolo to nahlásené 22. decembra 2021, počet ohrozených zamestnancov je 75," uviedla hovorkyňa ústredia práca Marianna Šebová. 

Od začiatku februára plynie všetkým zamestnancom firmy výpovedná doba. O svoje peniaze musia bojovať, posledné výplaty totiž nedostali. "Ideme to vymáhať súdnou cestou. Výplatu sme nedostali od novembra," povedal Machnič. 

Úpadok bývalého chemického gigantu ťahá ku dnu celé mesto Strážske. Doplácajú na to mnohé rodiny, práce je totiž v okolí nedostatok. O výsledné produkty firmy je vraj na trhu stále záujem. Prípadný nový investor sa musí poponáhľať. "Ľudí je málo a chemikov nie je veľa," dodal Machnič. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy