Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Vedci potešili milovníkov kávy. Pitie kávy podporuje črevné zdravie
Zdielať na

Vedci potešili milovníkov kávy. Pitie kávy podporuje črevné zdravie

BRATISLAVA / Veda priniesla prevratné zistenia. Tie hovoria o tom, že kto pije kávu, má zdravšie trávenie. Podrobne nám to vysvetlil odborník, ktorý sa v tomto zhoduje nie len s vedátormi, ale aj so samotnými pražiarmi kávy.

Dlhé roky sa diskutovalo o tom, či je káva zdravá a koľko jej vypiť. Vedci povedali: koniec diskusie. Odborná obec ostro sledovala najväčšiu výživovú štúdiu v histórii ľudstva. Tá na výskume a porovnaní tisíc dvojičiek zistila, že celkové zdravie je úzko spojené s črevným zdravím.

"Čím väčší počet rozmanitých mikróbov v čreve, tým lepšie črevné a celkové zdravie. A tá dobrá správa je, že pitie kávičky vie podporiť tie zdraviu prospešné mikróby," povedal gastroenterológ Ladislav Kužela. 

Dokonca našli jeden konkrétny. Mal príliš zložitý názov, a tak ho pomenovali jednoducho. Fredy. "Tým, že v čreve spolupracuje s dobrými baktériami, dokáže v lepšom zmysle metabolizovať, takže spracovávať tuky, cukry aj inzulín," povedal Kužela. 

Tí, čo Fredyho majú v čreve, majú menšie výkyvy v hladinách tuku, cukru a aj inzulínu. Vďaka týmto zisteniam sa rozšírilo aj akceptované množstvo kávy, ktorú si možno bez obáv dopriať. "Hovoríme o troch až piatich šálkach denne," povedal Kužela. 

Marek z Modry podľahol praženiu kávy a zaradil sa medzi európsku špičku. Výskumu sa potešil, lebo sa len potvrdilo to, o čom hovorí už roky. Káva je zdravá. Nie len pre oblasť gastra, ale aj neuro či kardiosystém. "V káve sa nachádzajú stovky veľmi pozitívnych látok, okrem iného sú tam vlastne antioxidanty, ďalej je tam veľa vitamínov, aj veľa stopových prvkov. To znamená mangán, fosfor, draslík," povedal Marek. 

To všetko pozitívne vplýva na naše zdravie. Ale pozor, veľmi záleží od kvality zŕn, praženia, aj samotnej prípravy. Ale hlavne, 5 šálok denne nie je pre každého. "Keď si zoberieme zdravého dospelého človeka, tak štúdie zhruba hovoria, že tých 4-5 šálok kávy denne pôsobia priaznivo na jeho zdravie," uviedol Marek. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy