Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Balzamovanie ľudských tiel už aj na Slovensku: Nášmu prvému balzamovačovi prešlo cez ruky vyše 30-tisíc nebožtíkov
Zdielať na

Balzamovanie ľudských tiel už aj na Slovensku: Nášmu prvému balzamovačovi prešlo cez ruky vyše 30-tisíc nebožtíkov

SLOVENSKO / Doteraz za balzamovaním tiel museli pozostalí chodiť do Rakúska, či Maďarska. Teraz sa to ale dá realizovať aj u nás na Slovensku. Prvým balzamovačom je muž, ktorému za vyše štvrť storočia praxe v pitevni, prešlo cez ruky vyše 30-tisíc ľudských tiel. Vzhľadom na to, že do balzamačnej látky sa pridáva aj farba a dokonca aj vôňa, mŕtvy vôbec nevyzerá ako mŕtvy.

Balzamovanie ľudského tela trvá od päť do šestnásť hodín, záleží to od toho, v akom stave doviezli telo. Najkratšie, ak nebola vykonaná pitva a je neporušený cievny systém a taktiež zosnulý nemal žiadne devastačné poškodenia tváre, či tela. Podľa toho, na koľko dní má byť telo balzamované, podľa toho musia namiešať roztok. Orgány v ľudskom tele sa balzamujú zvlášť. Na brušnej dutine urobia rez, cez ktorý balzamačný roztok vstrekujú do všetkých orgánov. Ak sa balzamuje telo po pitve, cievny systém je poškodený, a preto sa musí každá časť tela balzamovať zvlášť. Niektoré letecké spoločnosti pri prevoze nebožtíkov vyžadujú balzamáciu. "Je to kvôli tomu, aby nebol únik zápachu a nedostalo sa to medzi pasažierov," vysvetlil Vladimír Ecker, podpredseda Slovenskej asociácie pohrebných a kremačných služieb.

V niektorých štátoch ako je napríklad Španielsko, je to úplne bežná a rutinná záležitosť a robia to s každým telom. Balzamácia je vhodná aj vtedy, keď zosnulý zomrel na nejakú infekčnú chorobu. Po balzamácii celé telo dezinfikujú do to takej miery, že už nie je nebezpečný. "Tým pádom sa môžu pozostalí v rámci rozlúčky pri otvorenej rakve s ním rozlúčiť," dodal balzamovač Radoslav Pekár. Vzhľadom na to, že pri balzamovaní sa používajú aj nebezpečné látky, balzamovač by mal mať na tvári masku. "Ktoré obsahujú formaldehyd, tak z bezpečnostných dôvodov a ochrany zdravia, musím používať ochranné pomôcky," dodal Pekár.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy