Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Spustenie nového vrtu k "stredu zeme": Pri Košiciach by sa malo nielen objavovať, ale aj stavať
Zdielať na

Spustenie nového vrtu k "stredu zeme": Pri Košiciach by sa malo nielen objavovať, ale aj stavať

ČIŽATICE (OKR. KOŠICE OKOLIE) / Len niekoľko kilometrov za Košicami, pri dedine Čižatice, vzbudili pozornosť obyvateľov nočné presuny nadrozmerných kamiónov s ťažkou technikou. Po približne mesiaci vyrástla nad obcou takmer 40 metrov vysoká veža. V utorok pri slávnostnom spustení nového vrtu k "stredu zeme" sa dozvedeli, že v ich obci by sa malo nielen objavovať, ale aj stavať. Tešiť sa môžu aj na nový aquapark.

Na prvý pohľad to pri Košiciach vyzerá ako v malom výskumnom mestečku. Vďaka nadrozmernej vrtnej súprave by sa mali dostať do hĺbky 2,5 kilometra pod povrchom. Bude to trvať približne tri mesiace a potom sa uvidí, aké bohatstvo je ukryté pod zemou pri Košiciach. "Mali by sme naraziť na geotermálnu vodu," vysvetlil predseda Košického samosprávneho kraja, Rastislav Trnka. "Očakávame značnú teplotu, cez 100 ºC," dodal riaditeľ Ústavu geovied, Stanislav Jacko. 

Projekt platí samosprávny kraj, daňových poplatníkov teda vyjde na necelý 1,9 milióna eur a prioritou využitia geotermálnej vody je oddych a zábava. "Veľký aquapark, ktorý chýba v Košickom kraji, následne budeme uvažovať aj o ďalších možnostiach využitia," vysvetlil Trnka. "Aj na energetické účely, konečne by sme prelomili tie obnoviteľné zdroje aj v tejto oblasti," vysvetlil Michal Cehlár, dekan fakulty Berg Technickej univerzity v Košiciach. Prebytočné teplo by radi konečne využili na vyhrievanie domácností v blízkych Košiciach. "Prípadne vybudovanie nejakej geotermálnej elektrárne na výrobu elektriny, prípadne vodíka," dodal Trnka.

Päť hektárový pozemok, kde by mal vodný zábavný park vyrásť, je vo vlastníctve samosprávneho kraja. Po úspešnom narazení termálneho prameňa, budú úradníci hľadať potenciálneho investora. "Môžeme predpokladať začatie výstavby do dvoch rokov," vysvetlil Trnka. 

V Čižaticiach, kde žije približne 500 obyvateľov, sa už teraz tešia na veľké zmeny. "Úplne sa zmení zámer obce. Veríme, že aj naša obec bude zapojená do nejakej zamestnanosti," vyjadril sa aj Stanislav Matta, starosta obce Čižatice. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy