Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Vydrica sa stala prírodnou rezerváciou, turistov ale naďalej víta
Zdielať na

Vydrica sa stala prírodnou rezerváciou, turistov ale naďalej víta

BRATISLAVA / Vydrica sa od utorka (1.2.) oficiálne stala prírodnou rezerváciou. Rozhodla o tom vláda, ktorá reagovala na výzvy mnohých jednotlivcov, spolkov či úradov.

"Podarilo sa nám uchovať prírodné hodnoty pred devastáciou, prípadne nadmernou ťažbou dreva," povedal ochranár momentálne pôsobiaci ako poslanec Národnej rady Slovenskej republiky za OĽaNO Jaromír Šíbl. Práve jemu patril jeden z hlasov snažiacich sa o ochranu tohto územia. Prevažnú časť plochy tvoria bukové kvetnaté lesy, ktoré už v uplynulých rokoch výrazné hospodárske zásahy nezažili.

V rezervácii je povolený takzvaný mäkký turizmus, veľká časť z 480 hektárov je sprístupnená každému. Nachádza sa tu sieť cyklistických trás a chodníkov, pričom milovníci prírody ocenia aj opekanie či zbieranie húb. Ochranári navyše majú pár es v rukáve. "V spodnej časti ideme robiť rekreačný areál," priblížil plány riaditeľ bratislavských mestských lesov Matej Dobšovič.

Park hostí niekoľkých vzácnych živočíchov, nachádza sa v ňom rak riavový a viaceré chrobáky európskeho významu. Tešiť môže aj znovuobjavenie druhu, podľa ktorého celá oblasť dostala svoje meno. "Za uplynulé roky tu bola vyhubená, no pred dvoma týždňami fotopasca zaznamenala návrat vydry riečnej na toto územie," uzavrel minster životného prostredia Ján Budaj.

Súvisiace články