Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Za jednu plnú nádrž benzínu platíme o trinásť eur viac ako vlani: Zdražovanie bude ale pokračovať
Zdielať na

Za jednu plnú nádrž benzínu platíme o trinásť eur viac ako vlani: Zdražovanie bude ale pokračovať

BRATISLAVA / O skoro 15 eur viac zaplatíme na jednej bežnej nádrži benzínu ako pred rokom. Ešte horšie je na tom nafta. Sú za tým faktory, ktoré neovplyvníme, a tak sa len smutne môžeme naďalej pozerať, ako nabiehajú na stojanoch s palivami stále vyššie cifry. O nepríjemných nárastoch TV JOJ nakrúcala medzi ľuďmi na východe a pýtali sme sa aj analytikov, či máme najhoršie už za sebou.

"Katastrofa, jediné slovo na to," vyjadril sa k situácii taxikár Dušan. Zdražovanie už teraz pocítila aj Humenská karanténna stanica. Peniaze, ktoré by mohli dať na potravu a veterinárnu starostlivosť pre týrané a nechcené zvieratá, končia niekde úplne inde. Už teraz sa pripravujú na to, že strop nárastu cien sa bude ešte zvyšovať. "Nevieme ešte o koľko, ale už ďalší rozvoj bude drahší, je to ďalšia položka, ktorá nás zaťaží," vyjadrila sa Ľubica Kizáková z OZ Pomáhaj a chráň.

Zvýšené náklady pociťujú aj taxikári. Niektorí už zdvihli ceny, no spoliehajú sa na svojich verných zákazníkov a na to, že iné možnosti prepravy nemajú. "Keď sa ľudia chcú odviezť, tak budú platiť. Všetko išlo hore, dakedy stál olej 5 eur, teraz 8,50 eur," dodal taxikár Dušan. Podľa analytikov stúpla cena 95 benzínu medziročne o 21 percent a nafta dokonca o 28. Toto sa potom v bežnom živote benzínového motoristu správa pri jednej nádrži takto. "V súčasnosti za ňu zaplatíme približne 75 eur a vlani nás tá istá nádrž vyšla zhruba 62, takže 13 eur menej," vysvetlila analytička 365.BANK, Jana Glasová.

Ceny pohonných hmôt stúpajú aj na týždňovej báze

V treťom januárovom týždni oproti druhému, pri benzíne aj nafte približne o 1 a pol percenta. Môže za to veľký dopyt na svetových trhoch po rope, ako sa postupne oživuje ekonomika, ako aj to, že od druhej svetovej vojny sa v roku 2021 objavilo najmenej ložísk čierneho zlata na svete.

Predtým sa príchodom koronavírusu dopyt prudko prepadol a stále viacej sa prechádza aj na zelené alternatívne pohony. "Tie ropné firmy to nemotivovalo, aby dávali peniaze do nových nálezísk," vysvetlil analytik J&T banky, Stanislav Pánis. Ropy je tak menej, ako by malo byť a do cenového ohňa jej prilievajú aj Rusi svojimi manévrami na ukrajinských hraniciach.

Starosti veľkého sveta, tak spôsobujú veľké starosti aj vodičom na malom Slovensku. "Benzín nad jedným eurom a 50-timi centami a cena nafty nad 1,40 eur," dodal Pánis. Takéto sumy za pohonné hmoty ešte pritom zďaleka nie sú konečné a za tankovanie si tento rok ešte priplatíme. 

Súvisiace články