Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Obranná zmluva s USA čoskoro poputuje do Národnej rady
Zdielať na

Obranná zmluva s USA čoskoro poputuje do Národnej rady

BRATISLAVA / Súčasťou obrannej zmluvy so Spojenými štátmi je, že zaplatia opravu vojenských letísk na Sliači a v Kuchyni na Záhorí. Mnoho domácich sa búri, ministerstvo obrany preto prišlo do terénu vysvetľovať, ako to bude. Boris Kollár medzitým informoval, že už čoskoro by sme mohli dostať odpoveď k výhradám prezidentky a zmluva by mohla putovať na rokovanie do parlamentu. Podľa neho bude hlasovanie tak pol na pol.

Od modernizácie letiska sa očakáva jeho väčšia vyťaženosť, viac aktivít a hlučnosť, čo vyvoláva obavy v susedných obciach.

Štátny tajomník ministerstva obrany dnes prišiel do Perneku, aby starostom okolitých obcí odpovedal na ich otázky. Prisľúbil, že akékoľvek aktivity budú dopredu komunikovať.

"Chceli sme vedieť, aké budú dopady a obmedzenia," hovorí Róbert Bujna, starosta obce Kuchyňa.

Štátny tajomník ministerstva obrany Marián Majer vraví: "Mojim cieľom bolo vysvetliť, že zásadne sa pre región podpisom nič nemení."

Na pretras sa dostali aj možné kompenzácie za zvýšenú stavebnú a hlavne leteckú aktivitu na letisku. Predsa len sú to už tri desiatky rokov, čo miestni zažívali denné manévre.

"Táto otázka je na stole, ale neviem teraz povedať, kedy a akým spôsobom sa vyrieši. Ale samozrejme je to legitímna debata," povedal Marián Majer. 

Do problematiky sa vložil už aj Boris Kollár, ktorý na osobnom stretnutí so zástupcami dotknutých samospráv prisľúbil, že určite neprídu o príjmy z daní, ale či samotní obyvatelia budú mať za očakávané zvýšenie hluku a zníženie hodnoty ich nehnuteľností kompenzácie, už prisľúbiť nevedel.

"Tie obce si myslím, že zaslúžia nejaké protihlukové steny, vymeniť okná," povedal predseda parlamentu Boris Kollár.

Text obrannej zmluvy by sa mohol už čoskoro dostať do parlamentu. Prezidentka totiž zmluvu podmienila interpretačnou doložkou na vyjasnenie záväzkov. A tak sa čakalo na odpoveď druhej strany.

"Tú by sme mohli dostať v najbližších dňoch, možno do piatku. Potom prezidentka poverí ministrov Naďa a Korčoka vyslať ich do USA malo by to byť budúci týždeň a potom to môže ísť do parlamentu," povedal Boris Kollár.

Kollár povedal, že jeho podmienky naplnené boli - zmluva nepovoľuje žiadne základne, tobôž jadrové zbrane na našom území. Aj tak podporu celého klubu zmluva mať nebude: "Možno ich je päť, možno šesť, ktorí nesúhlasia so zmluvou, nech by tam bolo napísané čokoľvek."

Vzhľadom na na váhave hlasy u niektorých poslancov Obyčajných ľudí bude hlasovanie o zmluve v parlamente veľmi tesné.

Obranná zmluva vyvolala najmä na sociálnych sieťach nečakané emócie:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy