Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Ošetrenie chrupu u zubára vám preplatia, aj keď ste vlani neboli na preventívnej prehliadke
Zdielať na

Ošetrenie chrupu u zubára vám preplatia, aj keď ste vlani neboli na preventívnej prehliadke

BRATISLAVA / Na vlnu omicron sa chystajú aj zubári. Pre seba aj pre svojich pacientov sa snažia o čo najväčšie bezpečie. Až 73% z nich doteraz kovid vďaka tomu neprekonalo a 90% z nich je aj očkovaných. Niektorí pritom ošetrujú aj kovidových pacientov.

Keďže zuby neriešia, akú máme pandemickú situáciu, môže sa vám stať, že vás začnú bolieť v nasledujúcich omicronových týždňoch. Zubní lekári upozorňujú, že by to nemal byť problém.

"Sme prichystaní na vlnu omicron, pracujeme v štandardných podmienkach," vraví Igor Moravčík, prezident Komory zubných lekárov. "Snažíme sa čím lepšie zabezpečiť hygienu, aby nenastal prenos."

Simona Dianišková z Komory zubných lekárov dodáva: "Hrozí to, že ho nevieme v tej dobe ošetriť, často problém vyriešime aj po telefóne, ak je to akútne."

Aj zubári sa však pripravujú na nadchádzajúce krušné chvíle. 90% z nich je zaočkovaných. V snahe udržať priestory zubných ambulancií čo najbezpečnejšie však žiadajú pacientov, aby ich nenavštevovali ak majú respiračné problémy a aj v akútnych prípadoch najprv lekárom zavolali.

Druhá korona vlna zaúradovala aj v návštevách zubárov. Len 41 percent ľudí absolvovalo za minulý rok preventívnu zubnú prehliadku. Od roku 2015 je to najmenej. V stavoch bez pandémie by si tak ľudia museli za ošetrenia bez preventívky platiť. Už druhý rok po sebe však zubári požiadali ministerstvo o výnimku.

"Aby pacienti nepanikárili, ak nemajú preventívku, bude im hradená, nemusia sa báť, ale neznamená to, že nemajú absolvovať preventívky, nerušia sa na stálo," vysvetluje Igor Moravčík.

Aj na Slovensku sa stali prípady, keď pacienti v karanténe mali problém nájsť zubára ochotného postarať sa im o chrup:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy