Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Krížom udieral do vstupných dverí a dlažobnými kockami rozbil viacero vitrážových okien. Vandal zničil Národnú kultúrnu pamiatku
Zdielať na

Krížom udieral do vstupných dverí a dlažobnými kockami rozbil viacero vitrážových okien. Vandal zničil Národnú kultúrnu pamiatku

BANSKÉ / V malej obci vo vranovskom okrese sa vandali pustili do kostolíka, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou. Páchateľ dreveným krížom udieral do vstupných dverí a dlažobnými kockami rozbil viacero vitrážových okien, ktoré len nedávno zrekonštruovali.

Gréckokatolícky kostol sa nachádza na kopci uprostred dediny. Dookola sú rodinné domy, no to páchateľov nezastavilo. Po ich vyčíňaní ostali na kostole poškodené dvere aj okná. Tie zatiaľ provizórne prekryli fóliami.  "Tam pri kríži bola taká váza ťažká tou vázou to rozbíjal," povedal miestny obyvateľ.


"Páchateľ udieral malým dreveným krížom do dverí kostola a poškodil ich v oblasti zámku," informovala policajná hovorkyňa Jana Ligdayová.



Kostol bol vyhlásený za Národnú kultúrnu pamiatku. Páchateľ do okien aj dverí hádzal dlažobné kocky. Spôsobil škodu za tisícky eur.  "I my sme boli mladí ale toto by nám nenapadlo, by nás ľudia roztrhali," skonštatoval obyvateľ Blatného.

"Páchateľ tento čin spáchal závažnejším spôsobom konania a to na veci, ktorá požíva ochranu podľa osobitného predpisu," dodala policajná hovorkyňa.


Rozbité vitrážové okná pritom len nedávno rekonštruovali. Prispievali na ne aj veriaci. Tí pre konanie páchateľov pochopenie veru nemajú.

Keďže ide o poškodenie kultúrnej pamiatky, páchateľom hrozí aj vyššia trestná sadzba. Policajti po nich pátrajú. Aktuálne preverujú kamerové záznamy. Stopy sa našli aj priamo na mieste činu.  "Určite by to mali zistiť kto to urobil. Bola tam aj krv, keď to polícia zaistila určite sa zistí kto to bol," zhodnotili miestni

Súvisiace články

Najčítanejšie správy