Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Liečba koronavírusu sa môže predražiť. Zisťovali sme, ktoré lieky dostanete zadarmo, a za ktoré si doplatíte
Zdielať na

Liečba koronavírusu sa môže predražiť. Zisťovali sme, ktoré lieky dostanete zadarmo, a za ktoré si doplatíte

BRATISLAVA / Sú lieky na Covid-19 u nás zadarmo alebo nie? Dvojica manželov z Košíc musela za predpísané lieky doplatiť takmer sto eur. Informovali sme o tom včera. Dnes sme zisťovali, ako to teda je. Koľko je registrovaných, dostupných bez doplatku, s doplatkom, a či si pacient môže v lekárni vypýtať iný podobný liek bez doplatku.

K dnešnému dňu je pre pacientov k dispozícii 7 registrovaných liekov na covid-19, na ďalšie tri sú podané žiadosti o registráciu a jeden o priebežné hodnotenie. "V priebehu niekoľkých mesiacov sme zabezpečili pre pacientov viaceré možnosti bezplatnej liečby ochorenia covid-19, boli to napríklad monoklonálne protilátky, takisto antiviroká a v takýchto prípadoch pacient nedopláca ani cent," povedala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

Okrem zoznamu schválených a registrovaných liekov existuje zoznam povolených, ale neschválených liekov na terapeutické použitie. A tieto lieky už zdravotná poisťovňa neprepláca vôbec alebo nie v plnej výške. Práve jeden z takýchto liekov - konkrétne fabiflu - predpísal lekár pacientovi, o ktorom sme informovali. Jeho manželka zaplatila takmer 100 eur. "Prečo mám platiť veď štátna politika je bojovať proti covidu, 100 eur nie je 5 korún," uviedla pani Barbora. 

"Je to vždy na zodpovednosti lekára, pre aký typ lieku sa rozhodne a aký mu predpíše," povedala Eliášová. V našom príbehu pacient síce vedel, že bude doplácať, ale nepredpokladal, že až tak veľa. 

​Pokiaľ ako pacient zistíte až v lekárni, že doplatok za liek je pre vás príliš vysoký a existuje iný liek s rovnakou účinnou látkou, môžete ho odmietnuť a obrátiť sa na svojho lekára. "Kontaktovať svojho lekára, ideálne telefonicky, aby mu predpísal e-recept s liekom, na ktorý sa nedopláca nič," povedal prezident SLEK Ondrej Sukeľ. 

"V prípade, že pacient dostane predpísaný liek, kde je väčší doplatok, môže sa spýtať lekára, či neexistuje alternatíva," uviedla Eliášová. "Existujú viaceré alternatívy s rovnakým zložením. Pacient si môže priamo v lekárni vybrať výšku doplatku, ktorá mu vyhovuje," povedal Sukeľ. 

Lekárnik nemôže vydať náhradný liek bez pokynu lekára. Nie vždy je alternatíva vhodná, aj keď obsahuje rovnakú liečivú látku. Niekedy môže zdravotný stav pacienta taký, že bezplatný liek odporúčať lekár nemôže, iba s doplatkom. "Mohol byť v tomto prípade špecifický zdravotný stav pacienta a vyžadoval tento typ liečby," uviedla Eliášová. 

V tomto prípade pri lieku fabiflu to bolo 100 eur, a to nebol práve najdrahší, pri iných liekoch to môžu sumy niekoľkonásobne vyššie. "Štát by to mohol prehodnotiť," dodala pani Barbora. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy