Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Trikrát zaočkovaná, no bez COVID passu - rovnaké rodné číslo zdieľajú dve osoby
Zdielať na

Trikrát zaočkovaná, no bez COVID passu - rovnaké rodné číslo zdieľajú dve osoby

BRATISLAVA / Kuriózna situácia zabraňuje trikrát zaočkovanej dôchodkyni využívať výhody jej statusu. Na Slovensku totiž žije ďalšia žena s rovnakým rodným číslom a záznamy o jej očkovaní dostala ona.

"Svokra nemôže ísť ku kaderníčke, nemôže ísť do obchodu, kde treba tie tri očkovania, lebo ju berú ako neočkovanú," tvrdí Marcela, nevesta poškodenej. Potvrdenia z očkovacieho centra síce má, ale tie neobsahujú QR kód a nie všade akceptujú papierovú formu. Nemohla ísť ani za dcérou do Anglicka, aby jej pomohla s vnukom – bez Green Passu by ju do lietadla nepustili. 

Preto sa nevesta rozhodla zavolať do call centra, aby svokre vybavila potrebné potvrdenie. "Pani pri telefóne bola veľmi zlatá a zistila, že pod daným rodným číslom už figuruje iná osoba, a preto nemáme QR kód," hovorí Marcela. 

NCZI pracuje s dátami, ktoré sú nahlasované do informačných systémov od lekárov a očkovacích centier. "Takto popísaná situácia sa môže stať, ak nedošlo k správnemu zapísaniu údajov do systému alebo neprebehol korektne import dát smerom z vakcinačných centier či poskytovateľov zdravotnej starostlivosti do informačných systémom Národného centra zdravotníckych informácií," znie vyjadrenie jeho hovorkyne Alžbety Sivej.

Svokra pani Marcely pritom dostala pozvánku na všetky tri očkovania. Pri ďalšom telefonáte sa dozvedeli, že priamo v call centre chybu opraviť nevedia. Čakajú už viac ako týždeň, medzitým ale dostali znamenie, že niekto ju predsa len eviduje ako trikrát očkovanú. V schránke si našla ústrižok, vďaka ktorému má nárok na 300 eur.

V utorok popoludní dokonca expresne získala aj číslo ku COVID passu. "NCZI intenzívne vníma a rieši každú žiadosť, ale nachádzame sa v pandemickej situácii, naša agenda má omnoho širší rozsah. To môže spôsobiť, že individuálne podnety spracovávame v dlhšom rozsahu," uzavrela Alžbeta Sivá.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy