Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Lieky na koronavírus, ktoré nie sú registrované, poisťovne nepreplácajú. Niektoré môžu stáť aj päťdesiat eur
Zdielať na

Lieky na koronavírus, ktoré nie sú registrované, poisťovne nepreplácajú. Niektoré môžu stáť aj päťdesiat eur

SLOVENSKO / Pani Barbora z Košíc a jej manžel Branislav mali pozitívne testy. Zdravotný stav manžela pani Barbory je o čosi vážnejší, infektológ mu preto predpísal liek Favipiravir. Doplatok v lekárni pani Barboru zaskočil. Za dve balenia zaplatila takmer 100 eur. Myslela si že poisťovňa jej liek preplatí, no nepreplatila.

"Môj manžel prišiel domov z práce, bolo mu veľmi zle, zvýšila sa mu teplota behom pol hodiny, začalo sa mu zle dýchať a nevedel močiť. Šli sme do nemocnice na infektológiu v Košiciach. Tam mu pán doktor odporučil liečbu liekmi Favi piravir, čo sú antivirotiká" povedala Barbora. Upozornil ich ale, že za lieky zaplatia.

"Prečo si pacient má hradiť celú sumu liekov, je kopec ľudí, ktorí si tie lieky nemôžu dovoliť. Mám kopec známych, kolegyňu, ktorá žije sama a povedala, že ona si to nevie predstaviť, že by si tie lieky mala sama zaplatiť celú sumu. Sto eur nie je päť korún," pokračuje Barbora. 

Zdravotná poisťovňa nám odpovedala pomerne rýchlo. "Liek Favipiravir síce nie je v zozname kategorizovaných liekov, a teda nie je štandardne hradený z verejného zdravotného poistenia, tak ako iné lieky, ale podľa našich informácií by mal byť v ambulantnej sfére dostupný a pacientom podaný bez doplatku," vyjadrila sa zdravotná poisťovňa Dôvera. 

Dostupnosť lieku zabezpečuje ministerstvo zdravotníctva

"Myslí si, že keď tie lieky nám majú pomôcť a zbaviť nás covidu, tak by štát mohol prehodnotiť klasifikovanie liekov a dať ich s nejakou úhradou poisťovne," myslí si Barbora. 

"Neregistrovaný humánny liek s obsahom účinnej látky favipiravir, Fabiflu, je predpisovaný a používaný v indikácii liečby ľahkých a stredne ťažkých foriem ochorenia Covid- 19 v zdravotníckych zariadeniach Slovenskej republiky na základe skupinového povolenia Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky na terapeutické použitie neregistrovaného lieku," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva, Zuzana Eliášová. 

Účinná látka je veľmi podobná, ako pri liekoch remdezivir alebo molnupiravir, ale mechanizmus obstarávania je podľa ministerstva iný.

"Remdezivir alebo molnupiravir, boli nakúpené na základe spoločného verejného obstarávania s Európskou komisiou, alebo verejného obstarávania Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky a uhradené z verejných finančných prostriedkov. Pri výdaji, alebo podaní takýchto liekov pacientovi nevzniká doplatok, alebo sa inak nepodieľa na jeho hradení. Nakoľko liek Fabiflu nie je registrovaný liek, nespĺňa základné kritérium pre zaradenie do zoznamu kategorizovaných liekov, takže nemá platné rozhodnutie o registrácii lieku, ktoré vydal Štátny ústav pre kontrolu liečiv, alebo Európska lieková agentúra," priblížila Eliášová.

To znamená, že tento typ lieku nemôže byť hradený z verejného zdravotného poistenia. Pacient ho môže navyše pre vysoký doplatok odmietnuť a lekár mu môže poskytnúť inú alternatívu, bez doplatku.

"Je iná alternatíva. Uhrádza to ministerstvo zdravotníctva, ktoré rozhoduje o nákupe niekoľko tisíc balení lieku s obsahom iného antivirotika, Molnupiraviru. Pokiaľ ho má pacient predpísané, tak pacient neplatí nič," povedal Ondrej Sukeľ, prezident Slovenskej lekárskej komory.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy