Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Parlamentný výbor pre pôdohospodárstvo odporučil Matovičovi a Vlčanovi, aby znížili DPH na potraviny
Zdielať na

Parlamentný výbor pre pôdohospodárstvo odporučil Matovičovi a Vlčanovi, aby znížili DPH na potraviny

BRATISLAVA / Parlamentný výbor pre pôdohospodárstvo v utorok, 25. januára, jednomyseľne odporučil ministrom Matovičovi a Vlčanovi, aby upravili výšku dane z pridanej hodnoty na niektoré potraviny na 5 percent. Okrem iného to má byť reakcia na Poľsko, ktoré znižuje DPH na vybrané potraviny na nulu, a zlacňuje aj pohonné hmoty.

Predseda agro výboru Karahuta tvrdí, že štát musí rýchlo zareagovať, lebo inak budú Slováci chodiť na veľké nákupy do Poľska, či do Maďarska. "Ľudia, pokiaľ neurobíme nejaké úpravy vo výške ceny potravín, budú musieť začať prostredníctvom nejakej nákupnej turistiky si riešiť svoje potravinové potreby v zahraničí, a toto nechceme," hovorí predseda výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Jaroslav Karahuta (Sme rodina). 

"Na to, aby sa zastabilizovali, respektíve znížili ceny potravín, jedno z tých riešení je aj zníženie DPH," tvrdí poslanec Richard Takáč (Smer-SD). Teraz ide aj o to, zostaviť zoznam konkrétnych potravín tak, aby nenastal veľký výpadok v štátnej kase. Minister pôdohospodárstva Vlčan už v pondelok povedal, že robia dotyčnú analýzu. "Nám ukáže, ktorých potravín by sa takéto dočasné zníženie DPH malo týkať," hovorí minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (OĽaNO). 

​Aj podľa jeho predchodcu Mičovského treba takýto krok urobiť citlivo. "Lebo sa ľahko môže stať, že štátny rozpočet príde o nemalé prostriedky, a občanovi nepomôžeme," hovorí poslanec Ján Mičovský (OĽaNO). 

Podľa bývalej šéfky potravinárskej komory, teraz poslankyne Halgašovej, treba v tejto oblasti robiť aj iné opatrenia. Zníženie DPH totiž nemusí automaticky znamenať aj zníženie cien pre spotrebiteľov. "Nakoniec, mám to osobne vyskúšané pred pár rokmi, keď som robila kontrolu znižovania DPH na úroveň 10 percent," tvrdí poslankyňa Jarmila Halgašová (SaS).

Ďalšie dôležité rokovanie bude vo štvrtok, kedy sa predseda výboru Karahuta stretne s ministrom financií Matovičom, a vtedy by sa už mohli veci pohnúť nejako dopredu. "V skrátenom konaní to môžeme prijať v priebehu dvoch týždňov, a môže to byť na svete," hovorí Karahuta. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy