Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Tlak na rast cien je enormný, ministerstvo pôdohospodárstva zváži dočasné zníženie DPH na potraviny
Zdielať na

Tlak na rast cien je enormný, ministerstvo pôdohospodárstva zváži dočasné zníženie DPH na potraviny

BRATISLAVA / Ministerstvo pôdohospodárstva už analyzuje, ktorých potravín by sa mohlo týkať dočasné zníženie dane z pridanej hodnoty. Povedal to šéf rezortu Samuel Vlčan. Keďže svetový tlak na rast cien potravín je enormný, štáty už prijímajú rôzne opatrenia.

Z našich susedov už urobili niektoré cenové rozhodnutia Poľsko a Maďarsko. Potravinárska komora Slovenska upozorňuje, že to nemôžeme podceňovať, a aj naša vláda by mala reagovať. Potravinárska komora Slovenska navrhuje zníženie sadzby DPH na potraviny, keďže je jednou z najvyšších v Európskej únii. "Aby spotrebiteľ toto opatrenie skutočne pocítil, zníženie sadzby nemôže byť iba kozmetické. A zároveň je potrebné aplikovať ho na širší okruh potravín," hovorí riaditeľka Potravinárska komory Slovenska Jana Venhartová

Ku tým, ktorí sa dlhodobo domáhajú zníženia dane z pridanej hodnoty na potraviny patrí Slovenská aliancia moderného obchodu, ktorá združuje významné firmy z oblasti maloobchodu i veľkoobchodu. "Zníženie sadzby DPH by pomohlo celej agropotravinárskej vertikále lepšie absorbovať narastajúcu infláciu, čo by znamenalo menší prenos na spotrebiteľa, ale aj zvýšenie konkurencieschopnosti," tvrdí predseda SAMO Martin Krajčovič. 

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora považuje zníženie DHP na potraviny skôr za sociálne opatrenie s otáznym efektom za spotrebiteľské ceny. Oni opakovane volajú po iných riešeniach. "Čo výrazne pomôže je adresná a vyššia finančná pomoc zo strany štátu pre agropotravinárstvo, a to najmä pre potravinársky spracovateľský priemysel, pretože len tam sa investičný dlh šplhá k hranici jednej miliardy eur," informuje hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová. 

Avšak pozor, ak by aj vláda naozaj presadila zníženie DPH na niektoré potraviny, automaticky to neznamená, že to hneď zbadáme aj na cenovkách v obchodoch. "Nie je to jednoduché, preto aj v minulosti sa nie vždy zníženie DPH prejavilo v rovnakom merítku zníženia cien potravín," hovorí minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan (OĽaNO). 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy