Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Čaká nás ďalšia mrazivá noc. Tohtoročný rekord namerali v Červenom Kláštore, kde bolo -22 °C
Zdielať na

Čaká nás ďalšia mrazivá noc. Tohtoročný rekord namerali v Červenom Kláštore, kde bolo -22 °C

BRATISLAVA / Uplynulá noc bola mimoriadne mrazivá. Dosahujeme rekordy tejto zimy. V horských dolinách klesli teploty na - 20 stupňov Celzia. Najchladnejšie bolo v obci Červený Kláštor, kde namerali takmer - 22.

Takéto nízke nočné teploty v januári na Slovensku môžu prekvapiť len neznalých veci. "Najnižšie teploty sú práce po 20. januári. Mali sme Trojkráľovú zimu a tejto sa hovorí Fabiánska," povedal meteorológ Peter Jurčovič. Teploty z dnešnej noci sú však ďaleko od rekordu na Slovensku z roku 1942. Vtedy nameraných - 31 stupňov aj teraz už len pri počutí pôsobí kanadsky mrazivo.

V Kanade na - 20 °C len začínajú

Kanada je dobre známa svojou tuhou zimou. Napriek tomu si ju všetci užívajú. A tak sa idú hoci aj povoziť na bicykli alebo zabehať, aj keď im pri tom omrznú fúzy. "Mráz nám neprekáža, je to v poriadku. My si takéto počasie užívame ako naše deti," uviedol jeden z obyvateľov. 

Tuhý mráz dokáže nielen vytvárať krásne scenérie a kresliť nádherné obrázky na zamrznutých oknách, ale vyskúšali sme, čo dokáže s horúcou vodou.

V Červenom Kláštore bolo až -21,6 °C

Aj Slovensko zažilo počas predchádzajúcej noci podobné teploty ako kanada a tak sme si v Ždiari kde bolo -21 stupňov vyskúšali či voda zamrzne. Ešte večer a tesne po polnoci to vôbec nevyzeralo tak, že sa na severovýchode Slovenska zobudíme do tak mrazivého rána. 

Rekordérom z uplynulej noci je ale Červený Kláštor, tam teplota klesla na -21,6 stupňa Celzia.

Je tesne pred polnocou a v dedine Vysoká nad Kysucou teplomer ukazuje -3 stupne Celzia. Chladná noc bude aj tá dnešná a teploty by mali klesnúť až na mínus 23.

"Arktický vzduch tu zostáva a vietor zoslabne. Máme čerstvý sneh a všetko nahráva tomu, aby zima vyvrcholila aj v nížinách," povedal meteorológ Peter Jurčovič. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy