Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
V jednej obci je 99 percent obyvateľov katolíkov, v druhej takmer všetci ateisti. Pozreli sme sa, ako trávia nedeľu dva protipóly
Zdielať na

V jednej obci je 99 percent obyvateľov katolíkov, v druhej takmer všetci ateisti. Pozreli sme sa, ako trávia nedeľu dva protipóly

SLOVENSKO / Slovensko je aj podľa aktuálnych výsledkov sčítania obyvateľstva krajinou s prevahou kresťanov. V porovnaní s rokom 2011 je ich ale menej. K najpočetnejšej katolíckej cirkvi sa hlási viac ako 55 percent obyvateľov, ale pred desiatimi rokmi ich bolo o 300- tisíc viac.

Výrazne stúpol počet ľudí, ktorí sa k žiadnemu vyznaniu nehlásia, už tvoria prakticky štvrtinu. Pozreli sme sa do dvoch obcí, ktoré v sčítaní reprezentujú oba protipóly.


Vysoká je malebná dedinka v okrese Sabinov

Žije v nej 121 obyvateľov. A z nich sa viac ako 99% hlási k rímskokatolíckej cirkvi. Keď to opatrenia dovolia, každú nedeľu sa vo Vysokej zo všetkých strán sa zbiehajú ľudia. Vo vzduchu je cítiť nielen pripravované nedeľné obedy, ale aj atmosféru súdržnosti.

"Tento most je vlastne stredom diania, keď ľudia vychádzajú z kostola, tu sa stretnú, porozprávajú sa a rozídu sa na nedeľný obed," priblížila starostka obce Vysoká, Lucia Hurajtová.

Percento po sčítaní ich neprekvapilo, podobné výsledky mali aj po minulé sčítania. Na omše tu chodia dokonca ľudia z okolice. Medzi nimi aj známy hudobník, ktorý sa presťahoval do susednej dediny.

"Chodievame sem často aj na polnočné omše, tento kostolík má úžasnú atmosféru. Nikde som nezažil takú atmosféru ako práve vo Vysokej," povedal hudobník a obyvateľ susednej obce Brezovička, Radoslav Duda.

V rimavskosobotskom okrese je väčšina obyvateľov bez vierovyznania

Na opačnom konci rebríčka sa ocitla malá obec v rimavskosobotskom okrese. V Slizkom je bez náboženského vierovyznania takmer 89 percent obyvateľov. A kým inde sa ľudia o takomto čase chystajú do kostola, tu ulice zívali prázdnotou.

V obci žije 250 obyvateľov, starostku výsledky neprekvapili. "Deti nie sú tak vedené k náboženskej výchove, ako v minulosti, keď žili našli starí rodičia. Naši predkovia. Je to škoda," povedala starostka Slizkého, Marcela Sekrénešová.

Ona a ešte pár ďalších veriacich sa z času na čas stretávajú v dome kurátora. V kostole už božie služby nemali minimálne 4 roky. Niekedy ale praskal vo švíkoch. Hlavne počas sviatkov.

"Vtedy bol kostol taký plný, že aj v uličke na husto stáli ľudia. Na chóre. Proste jednoducho bývalo to plné. A potom to rýchle upadalo. Nakoniec aj ja som prestal chodiť, teda musel som, lebo som učiteľ, takže to sa nezhodovalo," zaspomínal kurátor evanjelickej cirkvi, Ivan Gecko.

Miestny evanjelický kostol z roku 1798 momentálne opravujú. Ide o kultúrnu pamiatku. Kurátor ale neverí, že po rekonštrukcii počet veriacich v ich obci pribudne. "Nezvýšilo by sa to, určite nie," myslí si Ivan Gecko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy