Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na Záhorí potvrdili vtáčiu chrípku: Pre miestnych je to vážny problém. Svoju hydinu by mali izolovať
Zdielať na

Na Záhorí potvrdili vtáčiu chrípku: Pre miestnych je to vážny problém. Svoju hydinu by mali izolovať

SLOVENSKO / Na Slovensku bola potvrdená vtáčia chrípka. Chovatelia hydiny by mali zvýšiť starostlivosť o chov a zabezpečiť ho tak, aby sa ku domácej hydine nemohli priblížiť voľne žijúce vtáky. Vtáčia chrípka je prenosná aj na človeka, preto je manipulácia s uhynutým vtáctvom zakázaná.

Vtáčia chrípka na Záhorí bola potvrdená iba u uhynutých labutí. "Zhruba 30 labutí uhynulo, na poli je ich asi 300. Drobnochov v obci zatiaľ žiadne úhyne nehlásil," hovorí starosta obce Vysoká pri Morave Dušan Dvoran. "Je dôležité, že sa vtáčia chrípka nedostala zatiaľ do komerčných chovov. Ako je to v okolitých štátoch, ako je Česká republika, Poľsko, Maďarsko, kde sa denne usmrcujú desaťtisíce kusov hydiny," informuje riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš. 

Veterinári odporúčajú, aby domáca hydina bola izolovaná od voľne žijúceho vtáctva. "Zatiaľ sa na to nechytáme. Nevidíme na to dôvod. Kontrolujem tu vlastné každý deň , či sa tu dačo nedeje. Vidíte, že je chorá, ale ani jedna." tvrdí majiteľ farmy Peter Vrabček. "Chodia sem aj vrabce, keď im nasypem, ale ak im zabránim, nezabránim tomu," tvrdí chovateľka pani Valéria. 
Pán Benca má holuby, tie má zavreté celoročne, preto sa vtáčej chrípky nebojí. "Nedá sa tie holuby momentálne púšťať, lebo je veľa dravcov. Dravce sú chránené, ale holuby nie," hovorí chovateľ Peter Benca.
Toto sú špeciálne napájačky na holuby, kam sa nedostane trus, ani špina, sa to otvorí, naplní a zatvorí. Obecné úrady žiadajú chovateľov hydiny, holubov a iného vtáctva, aby nahlásili počty buď telefonicky, alebo mailom. "Niekedy sa robili súpisy hospodárskych zvierat tak neviem, či mám nahlásiť alebo nie," hovorí chovateľ.

 Vzhľadom na to, že vtáčia chrípka je prenosná aj na človeka, veterinári upozorňujú ľudí, aby sa nedotýkali uhynutého vtáctva.
"Aby nahlásili na príslušnú regionálnu, veterinárnu a potravinovú správu, respektíve poľovníckemu združeniu, že takéto zvieratá uhynuté sú," hovorí Bíreš.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy