Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Chaos pri predpisovaní liekov: Špecialisti trvajú na pozastavení účinnosti novely. Sťažujú sa aj pacienti
Zdielať na

Chaos pri predpisovaní liekov: Špecialisti trvajú na pozastavení účinnosti novely. Sťažujú sa aj pacienti

BRATISLAVA / Rokovanie odborníkov k už platnej novele o zmene predpisovania receptov problém nevyriešilo. Ambulantní poskytovatelia aj špecialisti trvajú na pozastavení účinnosti novely na pol roka, kým sa ich výhrady nezohľadnia. Sťažujú sa aj pacienti, že v konečnom dôsledku budú trpieť oni. Navrhovatelia ale tvrdia, že každý človek sa k receptu dostane.

"Novela tak, ako je napísaná teraz, nie je aplikovateľná do praxe, aby bola zachovaná kontinuita zdravotnej starostlivosti pacienta," hovorí prezidentka Zväzu ambulantných poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Jaroslava Orosová.

Aj pre lekársku komoru je prvoradý záujem pacienta. "Navrhli sme okrem iného pozastavenie účinnosti novely a vytvorenie malej pracovnej skupiny s určeným mediátorom," hovorí zo Slovenskej lekárskej komory Nancy Závodská. "Vypracujeme návrh riešení, ktoré budú reagovať na všetky problémy v praxi," tvrdí poslankyňa NR SR Eva Horváthová (OĽaNO). "Nie je žiadny problém, ktorý by sme si nevedeli vysvetliť," hovori prezidentka Spoločnosti všeobecných lekárov Monika Palušková. 

Na to vznikne platforma, v ktorej budú jednotlivé odborné lekárske spoločnosti. Navrhovatelia novely tvrdia, že túto zmenu si vyžiadali všeobecní lekári, ktorí majú dlhoročný problém s delegovanou preskripciou. Podľa ich prezidentky Moniky Paluškovej úplnou katastrofou v systéme je delegovanie na všeobecných lekárov špecialistami. "55% všetkých receptov, ktoré vygenereovali všeobecní lekári v tomto roku, písali za niekoho iného," tvrdí Palušková. "Bude dochádzať k prehlbovaniu chaosu, budú zmätení pacienti, budú zmätení samotní poskytovatelia," hovorí Orosová. 

"Práve v čase, keď každý avizuje, že sa blíži Omicron, že to bude ešte ťažšie, budeme mať viac nakazených. K čomu je dobrý takýto chaos. Tomu nerozumieme," tvrdí prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov Mária Lévyová.

Po novom by mal recepty predpisovať najmä špecialista. Túto právomoc bude mať aj obvodný a niektoré sestry, ale už vo vyhradených situáciách. "Ktoré sú jasne definované a sú to dve. Prvá z nich je neprítomnosť špecialitstu na pracovisku. A druhou z nich je technický problém špecialistu," hovorí Orosová. 

Pritom najzásadnejšia výhrada dotknutých odborníkov sa týka aj spôsobu, ako zmenu v predpisovaní liekov prijal parlament. Prešla totiž ako pozmeňujúci návrh poslancov za klub OĽaNO k novele. Teda bez rozsiahlej diskusie.

"Žiaľ, udialo sa tak veľmi rýchlo. Zákon vstúpil do platnosti hneď od nového roku, v závere roka bol prijatý. Nikto nevie poriadne, čo má robiť," hovorí Levyová. "Môže sa veľmi ľahko stať pri súčasnom preťažení špecializovaných ambulancií, že pacient bude mať problém dostať sa ku svojmu lieku," tvrdí Orosová. "Našim hlavným cieľom bolo, aby každý pacient, ktorý je u špecialistu, ktorý mu indikuje liečbu, dostal recept, tak aby nemusel navštíviť iného lekára," hovorí Horváthová. "Neustále sa hovorí o zvýšení odbornej kompetencie všeobecných lekárov, ale de facto sa im čiastočne odoberie kompetencia v oblasti liečby. Narúša sa tým komplexná starostlivosť o pacienta," tvrdí Závodská. 

A takto to aktuálne funguje v praxi u špecialistov, aj u obvodných. "Že preboha, čo máme robiť. Za normálnych okolností vyšetrujeme pacientov a 30 pacientov nám začne vyklopkávať na dvere. Iní lekári už urobili paniku, pozvali si všetkých svojich starých pacientov, rýchlo prídte, lebo vám ešte môžem predpísať lieky," tvrdí Levyová. 

"V priebehu budúceho týždňa budú predstavené návrhy, ktoré nájdu spoločný kompromis," informuje hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy